Mogelijk komt er water met minder waterdruk uit uw kraan, doordat in heel Brabant veel mensen tegelijk in de piekuren fors meer water gebruiken. De waterdruk van het water uit uw kraan kan daardoor dalen. Brabant Water draait op volle capaciteit, maar op dit moment is ook uw hulp hard nodig. Als iedereen het watergebruik gedurende de dag meer verspreidt en bewust omgaat met water, is er een kleinere kans op lagere druk in de waterleiding. Blijf uiteraard wel voldoende water drinken en uw handen wassen.

Wat kunt u doen?

Vooral in de avond tussen 18.00 en 22.00 uur (de piekuren) gebruiken we momenteel het meeste water tegelijkertijd. De grootste watergebruikers zijn het sproeien van de tuin, het extra douchen en het vullen van zwembaden

Wat kunt u doen om te helpen?

 • Verspreid uw watergebruik over de dag, zoveel mogelijk buiten de piekuren in de avond en ochtend; 
 • Sla het sproeien van de tuin over of gebruik een gieter voor de meest dorstige planten;
 • Ga kort douchen;
 • Gebruik de bespaarknop van de wc;
 • Vul nu even geen zwembadjes en opzetbaden. 
 • Stel het wassen van de auto uit;
 • Laat de afwasmachine  en wasmachine buiten de piekuren draaien.

Met deze warme temperatuur neemt de watervraag met tientallen liters per persoon, per dag toe. Met 2,5 miljoen Brabanders gaat dat om heel veel water extra. 

Wat kunt u merken?

We zetten alle zeilen bij, maar op dit moment neemt op sommige plekken de druk op het water soms af door het extreme watergebruik. Dat kunt u merken doordat  er minder water uit uw kraan komt, vooral in de avonduren.
En heel soms krijgt u troebel/bruin water uit de kraan. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid, maar ziet er niet fris uit. 

Om deze tropische dagen iedereen in Brabant van voldoende drinkwater te blijven voorzien, is ook uw hulp nodig. 
Help mee en verminder uw niet-noodzakelijk watergebruik deze dagen, vooral tijdens de piekuren. 

Veel gestelde vragen

Waarom komt er minder water uit mijn kraan als veel mensen tegelijk water gebruiken?

Als in Brabant extreem veel water gebruikt wordt op hetzelfde moment, kan het zijn dat er minder water, en/of bruin water uit de kraan komt.  Er is dan sprake van minder waterdruk. Door de extreme vraag naar water, neemt de snelheid van het water door waterleidingen toe. Om water met voldoende druk te houden, werken de pompen binnen het waterleidingnet extra hard, maar bij extreme vraag is dit niet meer haalbaar. Hierdoor neemt de druk in de leidingen af en merk je dat aan de druk van water uit de kraan.

Met name in de avond tussen 18.00 uur en 22.00 is de vraag naar water nu het grootst doordat veel Brabanders tegelijk douchen, de tuin sproeien, (af)wassen en zwembadjes vullen. Dit zijn de zogenaamde piekuren. Ook in de ochtend tussen 6 en 9 uur zien we een piek. 

Wat betekenen piekuren? En waarom kan ik dan beter minder water gebruiken?

Piekuren zijn de uren op de dag waarop heel mensen tegelijk heel veel water gebruiken. Het is de spits in het waternet.

 • In de ochtend tussen 06.00 uur en 09.00 uur gebruiken veel mensen tegelijk water met bijvoorbeeld douchen.
 • En  in de avond tussen 18.00 uur en 22.00 uur  met de tuin sproeien, douchen en (af)wassen. 

Tijdens de warmere dagen worden er ook meer zwembadjes gevuld.

De capaciteit van ons waterleidingsysteem kan deze extreme watervraag niet altijd goed aan. De leidingen zijn niet van elastiek. Door het watergebruik dat niet per se nodig is, uit te stellen buiten de piekuren of een keer over te slaan, helpt u ook mee om genoeg water te krijgen tijdens piekmomenten.
Gelukkig komt deze situatie niet vaak voor maar als het lang droog en heet is, kan dit soms gebeuren.

Ik merk niks van minder water uit de kraan. Waarom roepen jullie mij op om minder water te gebruiken tijdens piekuren?

We roepen uw hulp in op moment dat we de watervraag extreem zien stijgen. Hierdoor kunnen we voorkomen dat er problemen ontstaan. Bovendien heeft niet iedereen evenveel last van minder waterdruk. Als u meer aan het begin van een leiding zit, waar drinkwater via een grote leiding een gebied binnenkomt, hebt u minder last van de lagere waterdruk dan iemand die aan het einde van een waterleiding zit. Door allemaal een beetje minder te gebruiken, helpt u dus ook het gezin en/of bedrijf verderop.

Hoe kunnen we minder kraanwater gebruiken tijdens een hittegolf?

U kunt meehelpen om minder kraanwater te gebruiken door:

 • De tuin niet te sproeien 
 • Planten die het écht heel hard nodig hebben bij de wortels (regen)water te geven met een gieter
 • De auto niet te wassen of in de milieuvriendelijke wasstraat te wassen
 • Vaatwasser of wasmachine alleen vol aan te zetten
 • Het zwembadje even niet vullen en andere verfrissende waterspelletjes kiezen 
 • Geen bad te vullen maar in plaats daarvan korter douchen

Daarnaast adviseren we om niet-noodzakelijk watergebruik te beperken tijdens de ochtend- en avonduren (tussen 6.00 uur en 9.00 uur en tussen 18.00 uur en 22.00 uur). Dus om tijdens de ochtend- en avondpiek bovenstaande activiteiten niet, of korter uit te voeren

Hoe kan het dat er bruin water uit de kraan komt en kun je het drinken?

Bruin water wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het grondwater. Deze deeltjes worden voor het grootste deel uit het water gefilterd tijdens het zuiveren van het grondwater tot kraanwater. Een klein deel gaat door de filters heen en zet zich af in de leidingen. Onder normale omstandigheden merk je daar niets van. Bij een hogere stroomsnelheid laten deze ijzer en mangaandeeltjes los en kan er bruin water ontstaan. Bruin water ziet er niet fris uit, maar is niet schadelijk voor de gezondheid

 

Wat doen jullie zelf als Brabant Water om problemen bij warm weer te voorkomen?

Als drinkwaterbedrijf zijn we voorbereid op langdurige perioden van aanhoudende hitte en droogte. Daarom houden we het watergebruik goed in de gaten en zorgen dat er voldoende kraanwater beschikbaar is.
We doen dat bijvoorbeeld door:

 • De waterreservoirs maximaal te vullen en door continu door te draaien;
 • Niet noodzakelijke reparaties en onderhoudswerkzaamheden uit te stellen;
 • Bewust om te gaan met water in de bedrijfsvoering.
Er komt bruin water uit de kraan. Wat kan ik doen?

Bruin water wordt meestal veroorzaakt door geplande onderhoudswerkzaamheden in de buurt of door een piek in het waterverbruik, bijvoorbeeld bij warm weer. Een breuk in de waterleiding of andere storing  kan ook bruin of troebel water veroorzaken.

Wij adviseren u bij bruin water uw kranen in huis even dicht te houden. Na een half uur komt er bijna geen bruin gekleurd water meer uit de leidingen. Het is het beste om de kranen in uw huis dan pas open te draaien. Laat het water doorlopen tot het weer helder is. Dit duurt meestal niet lang. U kunt het beste beginnen met de kraan die het dichtst bij de watermeter is.