Kruimelpad
Kookadvies in Boxtel, Liempde, Olland en Lennisheuvel opgeheven
Het kookadvies voor Boxtel, Liempde, Olland en Lennisheuvel is opgeheven. Op deze pagina vindt u de meest recente updates.
Water koken is niet meer nodig
Maandag 12 augustus, 12.00 uur
Uw drinkwater is weer veilig. Na meerdere metingen is vastgesteld dat de kwaliteit van het drinkwater weer op orde is. Het kookadvies is dus per direct opgeheven. Dat betekent dat u het water niet meer hoeft te koken voor gebruik.
Wij waarderen uw medewerking de afgelopen dagen. Nogmaals onze excuses voor het ongemak.
Watergebruik tijdens hitte
Zondag 11 augustus, 11.45 uur
Het is warm. Wij adviseren u nogmaals voldoende (gekookt) water te drinken.
Het is niet nodig het water eerst te koken voor het vullen van zwembadjes of voor waterspelletjes. U kunt hiervoor gerust het water uit de kraan gebruiken.
Wij werken nog steeds hard aan een oplossing.
Ook in het weekend werken we door
Zaterdag 10 augustus, 14.00 uur
Omdat er sporen van E. coli zijn gevonden in de reinwaterkelder Schijndel duurt het kookadvies zeker tot na het weekend. Hierbij volgen we de wettelijke procedure. We vinden dit uiteraard erg vervelend en werken hard aan een oplossing.
We zijn nog steeds bezig met het schoonmaken van de reinwaterkelders. Nadat deze zijn leeggepompt, zorgvuldig schoongemaakt en gedesinfecteerd worden ze weer gevuld met schoon drinkwater. Dit is een arbeidsintensief en tijdrovend werk. Om zeker te zijn dat we straks weer schoon drinkwater kunnen leveren nemen we dagelijks watermonsters in ons waterproductiebedrijf en ons leidingnet. We doen dit alles zo snel als mogelijk en werken ook in het weekend met volle bezetting door.
Vandaag en de komende dagen is het warm. Wij adviseren u om ondanks het kookadvies voldoende (gekookt) water te blijven drinken.
Naar aanleiding van vragen van onze klanten hebben we de veel gestelde vragen onder aan deze pagina verder uitgebreid. Verder houden wij u via deze pagina op de hoogte. Een volgende update volgt morgenmiddag.
Reinwaterkelders worden schoongemaakt
Vrijdag 9 augustus, 15.30 uur
Gisteren is de E. colibacterie aangetroffen in de reinwaterkelders van waterproductiebedrijf Schijndel. Bij een van onze metingen zijn hele kleine hoeveelheden van deze bacterie ontdekt. Het aantreffen van de E. colibacterie in de reinwaterkelder is uiteraard niet de bedoeling. Wij weten daardoor wel waar de besmetting vandaan komt en kunnen nu gericht werken aan een oplossing. Ook weten we nu dat het om hele kleine hoeveelheden gaat.
Het drinken van water met deze kleine hoeveelheden E. colibacterie zal voor de meeste personen niet leiden tot klachten. Heel soms komt het voor dat iemand toch last krijgt van maag- en/of darmklachten. Over het algemeen worden mensen pas ziek als zij in aanraking komen met voedsel of water dat is besmet met een hoeveelheid van deze bacterie die vele malen hoger ligt dan de kleine hoeveelheid die nu in ons drinkwater is aangetoond. Om alle risico’s uit te sluiten adviseren wij het water drie minuten te koken voor consumptie. Daarmee volgen we de wettelijke procedure.
We zijn nog steeds druk bezig met het leegmaken en schoonmaken van deze kelders. Ook hebben we gisteren en vandaag weer extra monsters genomen in de reinwaterkelders en in ons leidingnet. Een volgende update volgt morgenmiddag.
Morgenmiddag volgt een update
Donderdag 8 augustus, 16.45 uur
Helaas hebben wij vandaag nog geen nieuwe informatie voor u. Morgenmiddag volgt er weer een update.
Wij werken nog steeds hard aan een oplossing
Donderdag 8 augustus, 13.45 uur
Wij werken nog hard aan een oplossing voor de E. colibesmetting. Helaas verwachten wij dat het nog enkele dagen gaat duren voordat het kookadvies opgeheven kan worden. De E. colibesmetting zit in de reinwaterkelders (waar gezuiverd drinkwater wordt opgeslagen) van waterproductiebedrijf Schijndel. Wij zijn deze reinwaterkelders nu aan het schoonmaken. Ook nemen wij extra watermonsters in de reinwaterkelders en ons leidingnet.
De komende paar dagen wordt het warm. Denk eraan dat u ondanks het kookadvies voldoende water blijft drinken. Wij adviseren u dan het kraanwater drie minuten te koken. Bent u ervan bewust dat de openbare watertappunten vanwege de E. colibesmetting zijn afgesloten. Neem dus uw eigen (gekookte) water mee voor onderweg.
Wij leveren extra water aan kwetsbare bewoners in zorginstellingen. Dat doen we door drinkwater te leveren via kleine waterwagens van ongeveer 700 liter en nooddrinkwaterflessen van vijf liter. Het water uit de waterwagens wordt elke dag ververst en aangevuld. Tijdens de komende warme dagen zullen we extra drinkwater leveren op deze locaties.
Onderzoek naar de oorzaak
Woensdag 7 augustus, 14.15 uur
We monitoren momenteel actief onze waterkwaliteit door regelmatig watermonsters te nemen in ons waterproductiebedrijf Schijndel en ons leidingnet. Ook maken wij preventief onze reinwaterkelders (waar gezuiverd drinkwater wordt opgeslagen) schoon.
Daarnaast zorgen wij extra voor kwetsbare bewoners in dit gebied. Dat doen we door hen drinkwater te leveren via waterwagens of nooddrinkwaterflessen van vijf liter. Ook stemmen wij de communicatie voor deze groep constant af met de gemeente en de Veiligheidsregio.
Er is helaas nog geen duidelijkheid over de oorzaak van de E. colibesmetting. Daarom weten wij nog niet tot wanneer het kookadvies zal gelden.
Kookadvies afgegeven in Boxtel, Liempde, Olland en Lennisheuvel
Dinsdag 6 augustus, 19.00 uur
Er geldt een kookadvies voor het drinkwater voor alle inwoners van Boxtel, Liempde, Olland en Lennisheuvel. Het water is alleen drinkbaar als het vooraf ten minste drie minuten gekookt is. Voor afwassen, douchen en het wassen van kleding is het koken van het water niet nodig. Het kookadvies zal naar verwachting enkele dagen duren.
Brabant Water monitort dagelijks de kwaliteit van het drinkwater. Bij een van de metingen zijn hele kleine sporen van een mogelijk ziekmakende (E. coli) bacterie ontdekt.
Wij vinden het ontzettend vervelend, maar we nemen geen enkel risico als het om de kwaliteit van uw drinkwater gaat. We doen er alles aan om uw drinkwater zo snel mogelijk weer op het niveau te krijgen zoals u van ons gewend bent. Als het kookadvies vervalt, informeren we u hier zo snel mogelijk over.
Het kookadvies geldt in onderstaand gebied.
Veelgestelde vragen over kookadvies
Wat moet ik doen bij een kookadvies?
Hoe lang duurt het kookadvies?
De vraag om uw kraanwater te koken is tijdelijk. We verwachten dat het kookadvies enkele dagen gaat duren. Als uit de meting blijkt dat het koken niet meer nodig is, laten wij u dit zo snel mogelijk weten.
Ik heb per ongeluk ongekookt water gedronken tijdens een kookadvies. Wat nu?
Meestal merkt u hier niets van. Heel soms komt het voor dat u last krijgt van maag- en darmklachten (buikpijn, diarree). Deze klachten zijn meestal na enkele dagen weer voorbij. Gevoelige groepen, zoals zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand, lopen een iets groter risico. Bij aanhoudende klachten adviseren wij u om contact op te nemen met de huisarts.
Welke apparaten kan ik wel of niet gebruiken tijdens een kookadvies?
U kunt vaatwassers en wasmachines zonder problemen gebruiken. Apparaten zoals ijsblokjesmachines, watercoolers en postmix-installaties (gebruikt in de horeca voor frisdranken) zijn vaak direct op de waterleiding aangesloten. Deze apparaten kunt u daarom beter niet gebruiken. Gebruik ook geen waterkokers, Quooker of koffiezetapparaten. Deze apparaten verhitten het water meestal niet drie minuten of langer tot honderd graden Celsius. U kunt dus het beste het water uit de kraan eerst minimaal drie minuten op uw fornuis in een pan laten doorkoken voordat u het gebruikt voor consumptie.
Voor vragen over uw apparatuur kunt u het beste contact opnemen met de leverancier van deze apparatuur.
Moet ik het water voor mijn huisdier ook koken tijdens een kookadvies?
Ja, het kookadvies geldt uit voorzorg ook voor sommige huisdieren. Voor kleinere dieren zoals sommige honden, katten, konijnen, hamsters, muizen en cavia's kunt u voor alle zekerheid het water drie minuten koken en laten afkoelen. Grote honden of katten die buiten komen, kunnen het water uit de kraan meestal zonder te koken drinken. Zij drinken immers buiten ook wel eens uit een sloot of vijver. Dat geldt ook voor paarden en andere grote dieren. Hebt u een aquarium? Wacht dan bij voorkeur met het verschonen van uw aquarium tot na deze periode.
Moet ik het water in mijn boiler weg laten lopen als het kookadvies is opgeheven?
Nee, het water in de boiler is warm water. Dit water gebruik je voor het douchen, in bad te gaan of af te wassen.
Moet ik de leidingen doorspoelen als het kookadvies is opgeheven?
Nee, we laten het kookadvies pas vervallen als we zeker weten dat er weer schoon water uit je kraan komt.
Kan ik het water wel gebruiken voor zwembadjes en andere waterspelletjes?
Ja, dat is geen probleem. Kook het water nog steeds minstens drie minuten voor het drinken.
Veelgestelde vragen over E. coli in drinkwater
Wat is E. coli?
De E. colibacterie heet voluit Escherichia coli. De bacterie woont in onze darmen en is meestal onschuldig. We hebben hem zelfs nodig. Bijvoorbeeld voor het afbreken van voedsel. Sommige E. colibacteriën zijn schadelijk. Als u voedsel eet of water drinkt waar deze bacterie in zit, kunt u er ziek van worden. De E. coli kunt u niet zien of proeven.
Kan E. coli klachten veroorzaken?
Er zijn veel verschillende soorten E. colibacteriën. Er is een mogelijkheid dat sommige mensen van dit water ziek worden. Vooral zieke mensen, zwangere vrouwen en ouderen zijn hier vatbaar voor.
E. coli kan de volgende klachten veroorzaken:
Als u deze klachten hebt, neem dan contact op met de huisarts.
Ik woon in Schijndel, heb ik ook last van deze E. colibesmetting?
Nee, in Schijndel hebt u geen last van de E. colibacterie. Schijndel krijgt namelijk water vanuit een ander waterproductiebedrijf.