Kraan doorspoelen na vakantie


​​​​Bent u langer dan een week niet thuis geweest? Dan is het verstandig alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang te laten doorstromen. Vergeet ook de gevelkraan en tuinslang niet. Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt.

Zo verwijdert u het water in de leidingen bij u thuis, dat tijdens uw vakantie heeft stilgestaan. Hierdoor is het water niet meer vers. Ook kunnen de leidingen en kranen in huis metalen afgeven aan het stilstaande water. Deze zijn niet gevaarlijk voor uw gezondheid, maar kunnen de smaak en geur wel negatief beïnvloeden.

 


Voorkom  dat het water tijdens het doorspoelen vernevelt
Dit doet u door de sproeikop van de douche onder water te houden in een emmer of door het sproeistuk van de kraan te halen. Als de temperatuur in huis tijdens de zomer oploopt tot boven de 25 graden, groeit namelijk de kans op de aanwezigheid van de legionellabacterie, die legionellagriep of veteranenziekte kan veroorzaken. Door het water te drinken kunt u niet besmet raken, maar wel door het inademen van kleine druppeltjes water in de lucht (nevel), via bijvoorbeeld de douche.

Voorkom waterverspilling
U hoeft het water dat u laat doorstromen natuurlijk niet weg te gooien. Vang het op in een emmer of gieter. U kunt het water namelijk prima gebruiken voor de planten of de schoonmaak.

Geheugensteuntje
Zet voor u op vakantie gaat een herinneringsmelding in op uw smartphone. U kunt ook ons geheugensteuntje​ uitprinten en bij de kraan zetten.


 

Pagina overzicht

Brabant Water