De bronnen van ons drinkwater in de Brabantse bodem worden omgeven door maar liefst 1.600 hectare prachtig natuurgebied. Dit is de beste bescherming van ons Brabantse drinkwater. Daarom gaan we uiterst zuinig en zorgvuldig met deze gebieden om. En beheren we deze waterwingebieden als natuurgebieden.

Bijzondere gebieden

Noord-Brabant kent verschillende waterwingebieden rondom 29 drinkwaterproductiebedrijven. En dit maakt Brabant Water één van de grotere natuurbeheerders van Brabant. Veel van onze waterwingebieden zijn bijzondere stukjes ongerepte natuur. Mooie gevarieerde bossen met verschillende Hollandse boomsoorten en hooiweiden, heide, vennen, stuifzanden en ruigten. Brabant Water is niet alleen bezig met de bescherming van deze natuur, maar ook de versterking ervan. Dat doen we samen met de omgeving; natuurbeheerders, gemeenten, natuurorganisaties en omwonenden. 

Enkele kenmerkende gebieden:

  • Lith, een plas/drasgebied voor weidevogels;
  • Budel, broekbos;
  • Groote Heide, Natura 2000 gebied;
  • Nuland, Oosterhout en Helmond met kleinschalige heide- en stuifzandgebieden.
Veld met bomen en gras

Natuur beleven

Geniet u ook graag van de natuur tijdens uw wandeltochten? Dan zit u in Brabant goed met haar prachtige en gevarieerde natuurgebieden. Samen met lokale partijen hebben we verschillende wandelroutes uitgezet in een aantal waterwingebieden en gebundeld in een wandelgids: in en door Brabantse waterwingebieden. Wel gelden er strenge regels in deze gebieden, om de natuur te beschermen, waarover u in de gids leest.

Printversie wandelgids downloaden

Wandelgids aanvragen

Duurzaam terreinbeheer

De veiligheid en kwaliteit van onze bronnen, nu en in de toekomst, staan voorop bij het beheer van onze natuurgebieden. Waar mogelijk leveren we hierbij bewust extra inspanningen. Bijvoorbeeld door de bevordering van biodiversiteit. We betrekken hierbij de omwonenden en werken nauw samen met boeren, vrijwilligers, imkers en andere natuurbeheerders. We blijven onderzoeken hoe we natuur en waterwinning in de toekomst nog beter kunnen combineren.

Onze bijdrage aan de natuur

Privacybeleid

Voor het bekijken van video's dient u marketing-cookies te accepteren.

Landelijke natuurwerkdag

Vlinder op vinger

Wilt u ook een bijdrage leveren om goed voor de Brabantse natuur te zorgen? Doe dan mee met de Landelijke Natuurwerkdag. Die vindt jaarlijks plaats op de eerste zaterdag van november. Een grote groep vrijwilligers werkt dan samen met ons en diverse natuurorganisaties in onze waterwingebieden. We steken samen de handen uit de mouwen voor de verbetering van leefgebieden voor dieren en planten.

Meer over de Landelijke Natuurwerkdag

Actuele projecten

boomkikker

Brabant Water werkt regelmatig in haar natuurgebieden. Aan natuurontwikkeling, onderzoek en onderhoud. Benieuwd waar we nu aan werken? 

Actuele projecten

Ook interessant