Weet u hoeveel liter water u per dag gebruikt? Doe de check!

Bereken uw watergebruik

Veel Brabanders hebben geen idee hoeveel water ze gebruiken. De gemiddelde Brabander schat zijn/haar eigen watergebruik op 60 liter per dag (Kantar Public, maart 2019). Terwijl het werkelijke watergebruik per persoon gemiddeld 119 liter per dag is!

Dat kan gemakkelijk een beetje minder. En als 2,5 miljoen Brabanders meedoen, besparen we samen heel veel water.

Kleine handeling, grote impact. 

Uw vragen beantwoord

Waarom is deze campagne voor waterbesparing nodig?

We gebruiken met z’n allen steeds meer water. Door de bevolkingsgroei, economische groei en door langere en warmere zomers neemt het dagelijks watergebruik alleen maar toe de komende jaren. Al dat water pompt Brabant Water op uit natuurlijke bronnen in de grond. Een waardevol natuurproduct waar we zuinig mee om moeten gaan. Om dat grondwater op te pompen, schoon te maken en bij u uit de kraan te laten komen als drinkwater, wordt ook energie verbruikt. Minder watergebruik is dus altijd beter voor natuur en milieu.

Wat kan ik thuis zelf doen om slim om te gaan met water?

U kunt thuis heel gemakkelijk water besparen. Bijvoorbeeld door minder lang te douchen. Dit maakt direct ook de grootste impact! Per minuut bespaart u al snel 8,2 liter drinkwater per minuut. Bovendien bespaart u daarmee ook energie. Ook de was doen met een volle trommel, tandenpoetsen met de kraan dicht en de auto wassen in de autowasstraat helpen om water te besparen. En tegenwoordig zijn er heel veel waterbesparende apparaten te koop. Bijvoorbeeld de waterzuinige (af)wasmachine, een besparende douchekop of een wc met een bespaarknop.

Wat doet Brabant Water aan waterbesparing?

Brabant Water heeft een aantal ‘routes’ om watergebruik te verminderen. We geven tips aan u als consument. Ook zijn we in gesprek met bedrijven en adviseren hen over duurzaam watergebruik.

Binnen ons eigen bedrijf zorgen we dat er zo min mogelijk waardevol water verloren gaat. We hergebruiken water waar mogelijk. Ook zijn we betrokken bij een aantal innovatieve projecten, zoals de Waterfabriek en Brainport Smart District (duurzame woningbouw).

Lees meer over deze routes

Waarom richten jullie je niet meer op bedrijven met waterbesparing? Die hebben toch een veel grotere impact?

Ook bedrijven zijn zich meer bewust van hun duurzame rol en van duurzaam watergebruik. Wij gaan actief de dialoog aan met deze bedrijven en adviseren over duurzaam watergebruik. Met slimme meters bieden we grote en kleinere bedrijven inzicht in hun watergebruik.

Tegelijkertijd zijn we met 2,5 miljoen Brabanders. Als iedereen 1 minuutje korter zou douchen, dan maakt dit een nóg grotere impact.