Het is de wettelijke taak van Brabant Water om betrouwbaar drinkwater te leveren in Brabant. Echter is het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid zuinig te zijn op de natuur, waar onze waterbronnen zich bevinden, en om slim om te gaan met water. Zo blijft de drinkwatervoorziening ook in de toekomst in balans, zodat we voldoende drinkwater tegen een betaalbare prijs behouden.

Dit doet Brabant Water

Brabant Water vindt het belangrijk om slim om te gaan met water. Minder watergebruik is altijd beter. Beter voor natuur en milieu en beter voor de toekomstbestendigheid van de drinkwatervoorziening. We zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid actief in te zetten op waterbesparing.

Ook hebben we afspraken met de provincie Noord-Brabant gemaakt om vóór 2022 de groei van het drinkwatergebruik met zo’n 5 miljoen m³ terug te brengen. Hiervoor hebben we onder de naam Deltaplan Waterbesparing verschillende routes uitgewerkt:

 • Verminderen water- en energieverbruik in eigen bedrijfsvoering;
 • Bedrijven helpen slim om te gaan met water;
 • Samenwerken in de waterketen aan slimme oplossingen;
 • Consumenten oproepen op slim om te gaan met water.

Meer over Deltaplan Waterbesparing

Wat u zelf kunt doen

Klant achter laptop

Onderzoek heeft aangetoond dat de Brabander denkt gemiddeld 60 liter water per dag te gebruiken. Wist u dat dit het dubbele is? Hoeveel gebruikt u? Check uw drinkwatergebruik en ontdek of dit overeenkomt met het landelijke gemiddelde. 

Doe de test

 

Zo helpt u mee

 • Ga slim om met uw watergebruik en voorkom waterverspilling
  De grootste impact maakt u door korter te douchen. Gemiddeld douchen Nederlanders 9 minuten. Door deze tijd met 4 minuten in te korten bespaart u ongeveer 40 liter warm water per douchebeurt. Op jaarbasis is dit gemakkelijk 15.000 liter warm water en 75 kilo CO2!

  Tip: bestel de gratis douchecoach, die bijhoudt hoelang u doucht
 • Wijs kinderen en leerkrachten op ons educatieplatform ‘lesjedorst.nl’
  Dit educatie-programma stimuleert bewustwording en kennis rondom kraanwater drinken en water besparen op basisscholen. Een leerzaam platform voor het aanvragen van gastlessen, informatie voor spreekbeurten en voor kinderen om zelf proefjes te doen.
 • Houd regenwater in tuin vast
  De meeste Nederlanders willen regenwater zo snel mogelijk afvoeren, het riool in. Beter is het om het regenwater de bodem in te laten zakken, zodat het in het grondwater terecht komt. Dit kan door uw tuin iets anders in te richten. Meer groen en minder verharding, een regenton voor het hergebruik van regenwater en regenwater via een regenpijp de vijver in laten lopen.

Meer water bespaartips

Waarom water besparen belangrijk is

Vrouw vult glas met kraanwater

We gaan met z’n allen steeds meer drinkwater gebruiken. Er komen meer mensen bij, de economie groeit en de zomers worden steeds warmer en droger. 

Wat we samen kunnen doen

Educatie op school: Les je dorst

Gastles in de klas

Wij geven onze unieke waterkennis graag door aan de jeugd. Dit doen we onder andere met het educatieprogramma ‘Les je dorst’.

Meer over educatie en voorlichting
 

Ook interessant