Het is de wettelijke taak van Brabant Water om betrouwbaar drinkwater te leveren in Brabant. Echter is het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid zuinig te zijn op de natuur, waar onze waterbronnen zich bevinden, en om slim om te gaan met water. Zo blijft de drinkwatervoorziening ook in de toekomst in balans, zodat we voldoende drinkwater tegen een betaalbare prijs behouden.

Dit doet Brabant Water

Brabant Water vindt het belangrijk om slim om te gaan met water. Minder watergebruik is altijd beter. Beter voor natuur en milieu en beter voor de toekomstbestendigheid van de drinkwatervoorziening. We zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid actief in te zetten op waterbesparing.

Ook hebben we afspraken met de provincie Noord-Brabant gemaakt om vóór 2022 de groei van het drinkwatergebruik met zo’n 5 miljoen m³ terug te brengen. Hiervoor hebben we onder de naam Deltaplan Waterbesparing verschillende routes uitgewerkt:

  1. Verminderen water- en energieverbruik in eigen bedrijfsvoering;
  2. Bedrijven helpen slim om te gaan met water;
  3. Samenwerken in de waterketen aan slimme oplossingen;
  4. Consumenten oproepen op slim om te gaan met water.

Zo helpt u mee

Wees bewust hoeveel water u gebruikt

Onderzoek heeft aangetoond dat de Brabander denkt gemiddeld 60 liter water per dag te gebruiken. Wist u dat dit het dubbele is? Hoeveel gebruikt u? Check uw drinkwatergebruik en ontdek of dit overeenkomt met het landelijke gemiddelde.

Voorkom waterverspilling

De grootste impact maakt u door korter te douchen. Gemiddeld douchen Nederlanders 9 minuten. Door deze tijd met 4 minuten in te korten bespaart u ongeveer 40 liter warm water per douchebeurt. Op jaarbasis is dit gemakkelijk 15.000 liter warm water en 75 kilo CO2!

Wijs kinderen en leerkrachten op ‘Lesjedorst.nl’

Dit educatie-programma stimuleert bewustwording en kennis rondom kraanwater drinken en water besparen op basisscholen. Een leerzaam platform voor het aanvragen van gastlessen, informatie voor spreekbeurten en voor kinderen om zelf proefjes te doen.

Houd regenwater in tuin vast

De meeste Nederlanders willen regenwater zo snel mogelijk afvoeren, het riool in. Beter is het om het regenwater de bodem in te laten zakken, zodat het in het grondwater terecht komt. Dit kan door uw tuin iets anders in te richten. Meer groen en minder verharding, een regenton voor het hergebruik van regenwater en regenwater via een regenpijp de vijver in laten lopen.

Veelgestelde vragen

Wat kan ik thuis zelf doen om slim om te gaan met water?

U kunt thuis heel gemakkelijk water besparen. Bijvoorbeeld door minder lang te douchen. Dit maakt direct ook de grootste impact! Per minuut bespaart u al snel 8 liter drinkwater per minuut. Bovendien bespaart u daarmee ook energie. Ook de was doen met een volle trommel, tandenpoetsen met de kraan dicht en de auto wassen in de autowasstraat helpen om water te besparen. En tegenwoordig zijn er heel veel waterbesparende apparaten te koop. Bijvoorbeeld de waterzuinige (af)wasmachine, een besparende douchekop of een wc met een bespaarknop.

Waarom richten jullie je niet meer op bedrijven met waterbesparing? Die hebben toch een veel grotere impact?

Ook bedrijven zijn zich meer bewust van hun duurzame rol en van duurzaam watergebruik. Wij gaan actief de dialoog aan met deze bedrijven en adviseren over duurzaam watergebruik. Met slimme meters bieden we grote en kleinere bedrijven inzicht in hun watergebruik.

Tegelijkertijd zijn we met 2,5 miljoen Brabanders. Als iedereen 1 minuutje korter zou douchen, dan maakt dit een nóg grotere impact.

Ook interessant