We gaan met z’n allen steeds meer drinkwater gebruiken. Er komen meer mensen bij, de economie groeit en de zomers worden steeds warmer en droger. Daarom is het belangrijk bewust met drinkwater om te gaan, zodat we nu én in de toekomst voldoende drinkwater ter beschikking hebben. Drinkwater dat bovendien betaalbaar blijft.

Zuinig op natuurproduct

Hoewel de drinkwatervoorziening in Nederland erg goed geregeld is en iedereen kan vertrouwen op betrouwbaar en gezond drinkwater uit de kraan, is kraanwater niet zo vanzelfsprekend als we denken. In Brabant wordt het drinkwater gemaakt van grondwater. Iedere druppel die uit uw kraan komt, heeft een lange weg afgelegd. U beseft, drinkwater is een waardevol natuurproduct waar we zuinig mee om moeten gaan. 

Watergebruik per dag

Momenteel gebruiken we zo’n 120 liter water per persoon per dag. Vanuit onze gezamenlijke verantwoordelijkheid maakt Brabant Water mensen bewust van de grote hoeveelheden water die ze iedere dag gebruiken. Het grootste deel wordt gebruikt voor het douchen, maar liefst 50 liter. Maar het doorspoelen van het toilet kost ook al 8 liter water per dag.

Check uw watergebruik

Hoeveel drinkwater gebruikt u eigenlijk? Vul de vragen in en ontdek of uw gebruik overeenkomt met het landelijke gemiddelde. Ook ontvangt u na afloop tips om drinkwater te besparen. Want minder is altijd beter.

Doe de test

Veelgestelde vragen

Wat kan ik thuis zelf doen om slim om te gaan met water?

U kunt thuis heel gemakkelijk water besparen. Bijvoorbeeld door minder lang te douchen. Dit maakt direct ook de grootste impact! Per minuut bespaart u al snel 8 liter drinkwater per minuut. Bovendien bespaart u daarmee ook energie. Ook de was doen met een volle trommel, tandenpoetsen met de kraan dicht en de auto wassen in de autowasstraat helpen om water te besparen. En tegenwoordig zijn er heel veel waterbesparende apparaten te koop. Bijvoorbeeld de waterzuinige (af)wasmachine, een besparende douchekop of een wc met een bespaarknop.

Wat doet Brabant Water aan waterbesparing?

Brabant Water heeft een aantal ‘routes’ om watergebruik te verminderen. We geven tips aan u als consument. Ook zijn we in gesprek met bedrijven en adviseren hen over duurzaam watergebruik.

Binnen ons eigen bedrijf zorgen we dat er zo min mogelijk waardevol water verloren gaat. We hergebruiken water waar mogelijk. Ook zijn we betrokken bij een aantal innovatieve projecten, zoals de Waterfabriek en Brainport Smart District (duurzame woningbouw).

Lees meer over deze routes

Waarom richten jullie je niet meer op bedrijven met waterbesparing? Die hebben toch een veel grotere impact?

Ook bedrijven zijn zich meer bewust van hun duurzame rol en van duurzaam watergebruik. Wij gaan actief de dialoog aan met deze bedrijven en adviseren over duurzaam watergebruik. Met slimme meters bieden we grote en kleinere bedrijven inzicht in hun watergebruik.

Tegelijkertijd zijn we met 2,5 miljoen Brabanders. Als iedereen 1 minuutje korter zou douchen, dan maakt dit een nóg grotere impact.

Ook interessant