We gaan met z’n allen steeds meer drinkwater gebruiken. Er komen meer mensen bij, de economie groeit en de zomers worden steeds warmer en droger. Daarom is het belangrijk bewust met drinkwater om te gaan, zodat we nu én in de toekomst voldoende en schoon drinkwater ter beschikking hebben. Drinkwater dat bovendien betaalbaar blijft.

Minder is altijd beter

Hoewel de drinkwatervoorziening in Nederland erg goed geregeld is en iedereen kan vertrouwen op betrouwbaar en gezond drinkwater uit de kraan, is kraanwater niet zo vanzelfsprekend als we denken. Onze nationale zoetwatervoorraad is kwetsbaar. In Brabant wordt het drinkwater uitsluitend gemaakt van grondwater. Door langdurige droogte, klimaatverandering en vervuiling is slimmer omgaan met water hard nodig. Op alle fronten. Daarom ligt onze focus op verlaging van het watergebruik. Zowel van onszelf als van anderen. Minder is altijd beter. 

Check hier hoe slim u al met drinkwater bezig bent in en om huis

Watergebruik per dag

Onderzoek heeft aangetoond dat de Brabander denkt gemiddeld 60 liter water per dag te gebruiken. Wist u dat dit bijna 120 liter drinkwater per persoon per dag is?

De grootste drinkwatergebruikers:

  • Uw douche: gemiddeld 8,2 liter per minuut.
  • Uw wc : 10 liter drinkwater zonder bespaarknop, de helft hiervan mét bespaarknop

In de zomer lopen deze liters hard op:

  • Sproeien van uw tuin: zo'n 100 liter drinkwater per kwartier.
  • Vullen van een zwembad: van honderden tot soms wel duizenden liters drinkwater. 

Educatie op scholen

Speciaal voor kinderen in het basisonderwijs hebben wij een educatie-programma gemaakt: Les je dorst. Dit programma stimuleert bewustwording en kennis rondom kraanwater drinken en water besparen op basisscholen. Een leerzaam platform voor het aanvragen van gastlessen, informatie voor spreekbeurten en voor kinderen om zelf proefjes te doen.

Veelgestelde vragen

Wat kan ik thuis zelf doen om slim om te gaan met water?

U kunt thuis heel gemakkelijk water besparen. Bijvoorbeeld door minder lang te douchen. Dit maakt direct ook de grootste impact! Per minuut bespaart u al snel 8,2 liter drinkwater per minuut. Bovendien bespaart u daarmee ook energie. Ook de was doen met een volle trommel, tandenpoetsen met de kraan dicht en de auto wassen in de autowasstraat helpen om water te besparen. En tegenwoordig zijn er heel veel waterbesparende apparaten te koop. Bijvoorbeeld de waterzuinige (af)wasmachine, een besparende douchekop of een wc met een bespaarknop.

Wat doet Brabant Water aan waterbesparing?

Brabant Water heeft een aantal ‘routes’ om watergebruik te verminderen. We geven tips aan u als consument. Ook zijn we in gesprek met bedrijven en adviseren hen over duurzaam watergebruik.

Binnen ons eigen bedrijf zorgen we dat er zo min mogelijk waardevol water verloren gaat. We hergebruiken water waar mogelijk. Ook zijn we betrokken bij een aantal innovatieve projecten, zoals de Waterfabriek en Brainport Smart District (duurzame woningbouw).

Lees meer over deze routes

Waarom richten jullie je niet meer op bedrijven met waterbesparing? Die hebben toch een veel grotere impact?

Ook bedrijven zijn zich meer bewust van hun duurzame rol en van duurzaam watergebruik. Wij gaan actief de dialoog aan met deze bedrijven en adviseren over duurzaam watergebruik. Met slimme meters bieden we grote en kleinere bedrijven inzicht in hun watergebruik.

Tegelijkertijd zijn we met 2,5 miljoen Brabanders. Als iedereen 1 minuutje korter zou douchen, dan maakt dit een nóg grotere impact.

Ook interessant