Iedereen in Brabant kan wat doen. En dat kan vaak al makkelijk. Als we allemaal een beetje doen, besparen we samen heel veel water. Doe jij ook mee? Kleine handeling, grote impact!

Brabant Water haalt met zorg voor de natuur water uit de bodem en maakt hier betrouwbaar drinkwater van. Daar moeten we trots én zuinig op zijn. Water lenen we uit de natuur. En is essentieel voor mens, dier en natuur. Om te zorgen dat er ook in de toekomst schoon en voldoende water is voor iedereen, is het belangrijk dat we er slim mee omgaan en het niet verspillen.

Ga snel naar: 

Bekijk de 8 tips van Brabanders

Wat kun jij doen?

Vaak realiseren we ons niet hoeveel van dat waardevolle water we in en rond het huis verbruiken. Met de waterbespaarcheck helpen we je om in een paar minuten jouw slimme watergebruik te checken. Daarnaast krijg je direct een aantal tips waarmee je heel makkelijk slim met drinkwater omgaat op een manier die bij jou past.

  • Tips op maat om snel water te besparen
  • Genieten van water, zonder het te verspillen
  • Makkelijk en zonder investering
  • Besparen op je water én energierekening
  • Een steuntje in de rug voor de Brabantse natuur en het milieu

In Brabant verkeren we in de gelukkige omstandigheid dat het grondwater dat we oppompen, al heel schoon en van hoge kwaliteit is. Als we er zuinig op zijn en onze grondwaterbronnen goed beschermen, kan dat nog eeuwen zo blijven. Vooral de ouderdom van dit oerwater, dat tijdens zijn reis allerlei mineralen uit de bodem opneemt, is een belangrijke factor van de kwaliteit.

Lees meer over dat waardevolle water

Veel gestelde vragen over waterbesparing

Waarom is deze campagne voor waterbesparing nodig?

We gebruiken met z’n allen steeds meer water. Door de bevolkingsgroei, economische groei en door langere en warmere zomers neemt het dagelijks watergebruik alleen maar toe de komende jaren. Al dat water pompt Brabant Water op uit natuurlijke bronnen in de grond. Een waardevol natuurproduct waar we zuinig mee om moeten gaan. Om dat grondwater op te pompen, schoon te maken en bij u uit de kraan te laten komen als drinkwater, wordt ook energie verbruikt. Minder watergebruik is dus altijd beter voor natuur en milieu.

Wat doet Brabant Water aan waterbesparing?

Brabant Water heeft een aantal ‘routes’ om watergebruik te verminderen. We geven tips aan u als consument. Ook zijn we in gesprek met bedrijven en adviseren hen over duurzaam watergebruik.

Binnen ons eigen bedrijf zorgen we dat er zo min mogelijk waardevol water verloren gaat. We hergebruiken water waar mogelijk. Ook zijn we betrokken bij een aantal innovatieve projecten, zoals de Waterfabriek en Brainport Smart District (duurzame woningbouw).

Lees meer over deze routes

Waarom richten jullie je niet meer op bedrijven met waterbesparing? Die hebben toch een veel grotere impact?

Ook bedrijven zijn zich meer bewust van hun duurzame rol en van duurzaam watergebruik. Wij gaan actief de dialoog aan met deze bedrijven en adviseren over duurzaam watergebruik. Met slimme meters bieden we grote en kleinere bedrijven inzicht in hun watergebruik.

Tegelijkertijd zijn we met 2,5 miljoen Brabanders. Als iedereen 1 minuutje korter zou douchen, dan maakt dit een nóg grotere impact.

Ook interessant