Waterproductiebedrijf Eindhoven wordt komende jaren compleet vernieuwd. De nieuwe situatie: een duurzame en toekomstbestendige drinkwaterproductie met behoud van de kenmerkende waterbollen. Met minimale overlast voor omwonenden.

Waarom is dit nodig?

Waterproductiebedrijf Eindhoven is de grootste grondwaterzuivering van Nederland. Maar liefst 152.500 mensen, uit Eindhoven, Veldhoven, Waalre, Valkenswaard, Bergeijk, Nuenen en Geldrop ontvangen hun water van deze locatie.

Om aan de inwoners van Eindhoven en de omgeving ook de komende decennia voldoende drinkwater te kunnen leveren, moet ons Waterproductiebedrijf toekomstbestendig worden gemaakt. Er komt een nieuwe drinkwaterzuivering voorzien van de nieuwste technieken en innovaties.

Wat gaat er gebeuren?


Nieuw gebouw
Op het terrein aan de Antoon Coolenlaan wordt een nieuw zuiveringsgebouw gebouwd. Het wordt dé blikvanger van het terrein dankzij het bijzondere ontwerp. Het ontwerp verbeeld namelijk een opgetild landschap met aardlagen in de gevel en een groene daktuin. Het oude zuiveringsgebouw wordt uiteindelijk gesloopt.

Ontwerp zuiveringsgebouw Eindhoven

Renoveren
De rest van de gebouwen en het terrein worden gerenoveerd. Waaronder de waterbollen, die intact blijven, en de groeninrichting van het terrein.

Duurzaam
Naast het visuele aspect is er veel aandacht voor duurzaamheid. Het drinkwaterproces wordt energiezuinig en er worden zonnepanelen geplaatst.

In het nieuwe zuiveringsgebouw wordt ook een innovatieve waterbespaartechniek toegepast. Het doel is om het spoelwater in het proces te hergebruiken, waardoor het waterverlies wordt teruggebracht tot slechts 0,04%. Dit past binnen het huidige beleid, om bewust om te gaan met water.

In de regio Eindhoven neemt de laatste jaren het waterverbruik toe. De economie groeit en het klimaat verandert. Om goed en betrouwbaar drinkwater duurzaam te kunnen blijven leveren, is het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid slim met water om te gaan. Want minder is altijd beter. Meer over slim omgaan met water.

Passend binnen omgeving
De groene en natuurlijke uitstraling blijft behouden. Naast veel groen en waterpartijen krijgen ook de gebouwen vegetatiedaken. Dit zorgt voor een prettige en groene aanblik voor omwonenden en passanten.

Visueel
In het ontwerp van het terrein is aansluiting gezocht met de aangrenzende omgeving. Tegenover de Fontys hogeschool komt bijvoorbeeld een vijver. Dit zorgt voor een visuele uitbreiding van het plein aan de andere kant van de Theo Koomenlaan.

Minimale overlast
Het nieuwe zuiveringsgebouw wordt zo op het terrein gesitueerd, dat het niet in de buurt van woningen ligt. Ook wordt er een extra dienstenentree gecreëerd aan de Willem Elsschotlaan. Bedoeld voor eigen medewerkers en transport. Dit zorgt voor ontlasting van de hoofdentree aan de drukke Antoon Coolenlaan. Het streven is om deze extra entree al tijdens de bouw in gebruik te nemen.

Praktisch
Om de inwoners van Eindhoven ook tijdens de bouw continu van drinkwater te voorzien, blijft het huidige zuiveringsgebouw functioneren. Totdat het nieuwe gebouw gereed is. Daarna wordt het oude gebouw gesloopt en wordt gestart met de groeninrichting van het terrein.

Wanneer vinden de werkzaamheden plaats?

De start van de werkzaamheden staat gepland voor begin 2020 en in 2025 moet het gereed zijn.