Voor veel bedrijven in Brabant is water een belangrijk en vaak onmisbaar onderdeel van het productieproces. Om in de toekomst voldoende water en van goede kwaliteit tot onze beschikking te hebben, is het belangrijk dat we minder water gaan gebruiken. Daarom zet Brabant Water zich actief in het watergebruik te verduurzamen en te verminderen door op zoek te gaan naar waterbesparingsmogelijkheden bij haar industriële klanten. Zo ook bij SABIC, één van de grootste waterafnemers in Brabant.

Voor SABIC, de Saudi Basic Industries Corporation, is water één van de belangrijkste duurzaamheidsaspecten. Dit bedrijf produceert wereldwijd diverse basischemicaliën, kunstmest, kunststof en metalen en heeft in Nederland onder meer twee grote productielocaties. In Geleen en Bergen op Zoom. In Bergen op Zoom maakt SABIC hoogwaardige kunststoffen voor langdurige toepassingen. Dat water in  de duurzaamheidsambitie van SABIC één van de prioriteiten is, is niet zo gek. Het moederbedrijf is namelijk gevestigd in Saoedi-Arabië waar water een schaars goed is.

Isja Dominicus is verantwoordelijk voor ‘sustainability’ in Bergen op Zoom. Zij zorgt er onder andere voor dat de zes fabrieken zo efficiënt mogelijk met water omgaan. “In Nederland was water tot nu toe altijd voldoende beschikbaar en relatief goedkoop. Vanuit milieuaspecten wordt ook hier in Nederland de drive voor waterbesparing steeds groter. Sinds het Klimaatakkoord in Parijs is de wereld veel veranderd en krijgt duurzaamheid steeds meer aandacht. Waar het eerder soms nog lastig was een business case rond te krijgen voor waterbesparing, komt nu het extra argument van ‘klimaatverandering’ om de hoek kijken. We zien ook met eigen ogen dat het klimaat verandert, kijk alleen al naar de droogte van de afgelopen jaren en nu ook weer dit jaar. Water besparen en kijken naar recycle-mogelijkheden, zoals wij nu doen, is gewoon hard nodig”.

Reductie ambitie

In Bergen op Zoom produceert SABIC hoogwaardige kunststoffen in de vorm van korrels, platen en films. Deze kunststoffen wordt gebruikt in verschillende toepassingen, zoals laptops, telefoons, speelgoed, koplampen van auto’s, maar ook in medische apparatuur, wereldwijd.

Om haar producten te kunnen maken, is water op verschillende plekken in het proces nodig. Voor verhitting, middels de productie van stoom en als koelwater in de koeltorens. Met dit koelwater worden producten en tussenproducten via warmtewisselaars gekoeld.” Ook wordt water bij SABIC gebruikt als grondstof; in de Chloorplant voor het maken van chloor.

Koeltorens op de site van Sabic

Om haar producten te kunnen maken, is water op verschillende plekken in het proces nodig. Voor verhitting, middels de productie van stoom en als koelwater in de koeltorens (zie foto). Met dit koelwater worden producten en tussenproducten via warmtewisselaars gekoeld.” Ook wordt water bij SABIC gebruikt als grondstof; in de Chloorplant voor het maken van chloor.

Isja: “Je begrijpt, water is echt onmisbaar in ons proces. Maar dat betekent niet dat we niet moeten kijken naar besparingsmogelijkheden. Onze reductie ambitie is om 25% minder water te gebruiken in 2025 ten opzichte van 2010. En we zijn hard op weg om dat te realiseren! We hebben de afgelopen jaren veel onderzoek laten doen naar waterbesparing. En de vijf grootste kansen in beeld gebracht. Brabant Water heeft als waterexpert een second opinion uitgevoerd in de vorm van de Waterscan. Zij onderstreepten de gesignaleerde kansen en hebben tevens beoordeeld of de beoogde resultaten haalbaar zijn. Nu kijken we gezamenlijk of we het project met het grootste besparingspotentieel kunnen gaan doorvoeren”.

Hergebruik

Met het grootste besparingsidee kan SABIC 33% waterreductie realiseren. Gestoeld op het idee om water te hergebruiken. “Nu voeren we na zuivering veel water af, terwijl dit water nog relatief schoon is. Door dit op locatie verder te zuiveren, kunnen we het opwerken tot proceswater. Of in ieder geval tot water dat we in het koelproces kunnen gebruiken. Daar zitten iets minder eisen aan. Brabant Water is nu bezig met de engineering om te bepalen welke technologie ingezet moet worden. Tot aan realisatie duurt het waarschijnlijk nog zo’n twee jaar.

Fijn dat Brabant Water helpt ons besparingsidee verder te brengen, want alleen met plannen en het doen van onderzoek verandert er niks. Ook heeft ze een positieve invloed op de balans tussen commercie en een op de lange termijn gerichte milieubewuste bedrijfsvoering. Een goede match”, besluit Isja.

Bijdrage aan circulaire economie

Dat duurzaamheid binnen SABIC een belangrijke rol speelt, is terug te zien in het product. In Geleen (Chemelot), waar voornamelijk kunststof voor verpakkingen wordt gemaakt, maken ze nu ook verpakkingen van gerecycled plastic. En in Bergen op Zoom maakt SABIC nu ook gecertificeerd groen polycarbonaat. Dit betekent dat een deel van de grondstoffen niet uit aardolie komt, maar een groene oorsprong heeft. Zo draagt SABIC ook bij aan een circulaire economie.

Foto's: SABIC

Ook interessant