De kwaliteit en kwantiteit van drinkwaterbronnen in Nederland staan onder druk. Ook in Brabant, waar Brabant Water drinkwater maakt van uitsluitend grondwater. Drinkwaterplatform interviewde Brabant Water-directeur Guïljo van Nuland en vroeg hem naar zijn visie over de toekomst van de drinkwatervoorziening. Een korte samenvatting.

Verontreinigingen voorkomen

Van schoon grondwater kunnen we met weinig energie en tegen lage kosten drinkwater maken. Daarom heeft de bescherming van onze bronnen onze volle aandacht. We willen zo lang mogelijk wegblijven van aanvullende zuiveringstechnieken. De boodschap is duidelijk: wat er niet in zit, hoeft er ook niet uitgehaald te worden.

Toch vinden we soms verontreinigingen in, met name, onze ondiepe bronnen. Meestal afkomstig uit de agrarische sector en industrie, maar ook steeds vaker medicijnresten, microplastics en drugsresten uit afvaldumpingen. “Vanwege verontreinigingen hebben we de afgelopen jaren drie van onze 32 productielocaties moeten sluiten. We zijn echter niet van plan om meer locaties te sluiten en doen er alles aan om verdere verontreinigingen te voorkomen.” Aldus Guïljo van Nuland.

Om onze bronnen schoon te houden, werken we nauw samen met andere gebruikers van het watersysteem. In Brabant zijn dat vooral agrariërs. Samen dragen we de zorg voor een robuust regionaal watersysteem met een betere balans in watervraag- en aanbod.

Watergebruik beperken

Om in de toekomst voldoende drinkwater tot onze beschikking te hebben, is het belangrijk dat we minder grondwater gaan gebruiken. Vooral in lange droge periodes. “Daarom roepen we klanten op om zuinig te zijn met water en bij industriële klanten doen we waterscans.”

Lees het hele artikel op Drinkwaterplatform

Ook interessant