Medewerkers van Brabant Water beschikken over een unieke kennis en kunde over drinkwater. Deze kennis maken zij graag wereldkundig. Bijvoorbeeld door op missie naar het buitenland te gaan als onderdeel van het werk. Dat ging dit jaar uiteraard anders. Door corona waren fysieke missies in het buitenland niet mogelijk, wel ondersteunden diverse collega’s de projecten en hun buitenlandse collega’s vanuit Nederland. Een kort verslag over één van de missies.

Rekenmodel voor Mandalay

Eén van die mensen is Dick Bos. 28 jaar werkzaam bij Brabant Water en verantwoordelijk voor het maken van rekenmodellen voor ons waterleidingnet. Hij is halverwege dit jaar aan het werk geweest voor de watervoorziening in Mandalay in Myanmar (Birma). De op twee na grootste plaats in dit Aziatische land.

“Toen ik deze projectvraag op ons intranet voorbij zag komen, heb ik me meteen aangemeld. Ik ben een van de weinigen binnen Brabant Water die dit werk doet. Het is een best specialistische functie. Het leek me mooi een bijdrage te kunnen leveren voor een land die mijn kennis en ervaring goed kon gebruiken”.

Zo’n 4000 woningen in een buitenwijk van Mandalay worden in de toekomst aangesloten op een nieuw aan te leggen waterleidingnet. Om een goed leidingnet te kunnen ontwerpen, was een rekenmodel nodig.

“Dit model moest gebouwd worden in een freeware softwarepakket, dat wereldwijd door drinkwaterbedrijven wordt gebruikt. Bij Brabant Water gebruiken we een ander programma, maar ik zag dit als een mooie gelegenheid om me het andere pakket eigen te maken. Juist door daarmee ervaring op te doen kan ik wellicht in de toekomst nog wel meer landen helpen met vraagstukken”.

Drinkwatervoorziening in Mandalay

Onafhankelijk

Na diverse communicatie momenten via telefoon, Skype, WhatsApp en Google Hangouts heeft Dick meerdere rekenmodellen opgeleverd. Met uitleg over het pakket en instructies hoe te werken met de modellen. “Laatstgenoemde vind ik zelf heel belangrijk, zodat ze hiermee ter plaatse aan de slag kunnen. Zo zijn ze niet van ons afhankelijk. Ik heb het gevoel ze via deze missie echt een stap vooruit geholpen te hebben!”, vertelt Dick.

Verschillende scenario’s

Er zijn diverse rekenmodellen voor verschillende scenario’s gemaakt. Hierdoor werd ook duidelijk welke leidingdiameters er, afhankelijk van het scenario, toegepast moeten gaan worden.

Dick: “Ook de visie en inzichten die wij in Nederland hebben over de aanleg van een leidingnet probeerde ik over te brengen. Zo leggen ze in Myanmar bijvoorbeeld een grote diameter leiding, omdat het drinkwater er dan goed doorheen stroomt. Terwijl wij hier in Nederland juist een zo klein mogelijke diameter gebruiken, omdat dit ten goede komt aan de kwaliteit.”

Steentje bijdragen

Dick vertelt verder: “Door een missie als dit te doen, zie je letterlijk hoe goed wij het hier in Nederland voor elkaar hebben. Als je kijkt naar het leidingnet daar, lopen zij tientallen jaren achter. En hebben ze een hele andere standaard. Het is daar heel gewoon dat er soms geen water uit de kraan komt. Dat het systeem hapert. Niemand die daar raar van opkijkt.

Ondanks dat ik niet ter plaatse ben geweest, was het voor mij een mooie ervaring. Ik ben er dankbaar voor dat Brabant Water mij de ruimte gaf hieraan te werken en zo mijn steentje bij kon dragen aan een verdere verbetering van de drinkwatervoorziening in Mandalay”

VEI B.V.

Onze inspanningen op dit vlak zijn ondergebracht bij het samenwerkingsverband VEI B.V. Door deze samenwerking behalen we schaalvoordeel op het gebied van voorbereiding, werving en administratieve ondersteuning. De waterprojecten draaien overigens niet alleen om het beschikbaar maken van gezond en veilig drinkwater; ze hebben ook aandacht voor het omgaan met afvalwater en robuust waterbeheer.

In 2019 hebben twintig van onze medewerkers zich via deze organisatie ingezet bij projecten in het buitenland. Ook de komende jaren zullen wij op deze manier, hetzij ter plaatse of op afstand, met onze collega-waterbedrijven samenwerken.

WaterworX

Brabant Water maakt via VEI deel uit van het WaterworX-programma van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en de tien Nederlandse waterbedrijven. Samen met lokale partnerbedrijven in Afrika, Azië en Zuid- Amerika streeft WaterworX naar een duurzame toegang tot drinkwater voor 10 miljoen mensen in 2030.

Ook interessant