Sinds de oprichting van Brabant Water in 2002 is Guïljo van Nuland algemeen directeur. Een functie die hij altijd met hart en ziel heeft uitgevoerd. Na achttien jaar legt hij per 1 september zijn bestuursfunctie neer.

Meer tijd

“Brabant Water is nog steeds mijn passie. Het is de mooiste baan van de wereld met betrokken medewerkers. Maar nu is het tijd dat iemand anders het stokje overneemt.” De reden van zijn vertrek is eigenlijk heel ‘simpel’: meer tijd hebben voor andere bezigheden. “Ik stop niet vanwege een probleemsituatie of voor een nieuwe uitdaging. Want Brabant Water verandert nog elke dag”, aldus Guïljo van Nuland in het blad Waterspiegel (juli 2020). 

In het blad Waterspiegel van Vewin gaf Guïljo een uitgebreid interview over zijn aanstaande vertrek. Daarin blikt hij terug op 18 jaar Brabant Water en wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn geweest.

Kijkend naar de toekomst wil hij drie zaken meegeven aan de rijksoverheid:

1. Hoge regeldruk

Hij hoopt dat de rijksoverheid de oplopende regeldruk op waterleidingbedrijven niet onnodig hoger gaat maken. Maatschappelijk gezien heeft het geen toegevoegde waarde.

2. Strenger op nieuwe chemische middelen

"Onze ervaring met GenX laat zien dat je aan de voorkant niet kritisch genoeg kunt zijn. Twintig jaar later blijkt dat het zo ontzettend veel kost, aan energie maar ook aan euro’s, om het weer uit het systeem te halen. GenX is op heel veel plekken in het systeem aanwezig. Ook in het Brabantse ondiepe grondwater. Met die wijsheid in pacht kunnen we een hoop problemen voorkomen door strenger te zijn op de toelating van nieuwe chemische middelen."

3. Meer internationaal overleg

"Er is nog nauwelijks internationaal overleg ten behoeve van internationale regelgeving om de diepe grondwatervoorraden goed te beschermen. Bijvoorbeeld bruinkoolwinningen in Duitsland zijn van invloed op de diepe grondwaterstromingen en -voorraden in Nederland."

Ook interessant