Het is warm in Brabant en we verbruiken heel veel drinkwater tegelijk nu. We vragen u daarom - juist ook op deze hele warme dagen - slim om te gaan met water. Zo houden we samen de druk op het water goed. Hoe u slim omgaat met water? We delen graag hoe u uw watergebruik vermindert en beter spreidt over de dag. Blijf uiteraard altijd goed drinken en uw handen wassen. 

Voldoende water uit de kraan

Brabant Water zorgt ervoor dat er steeds voldoende water uit de kraan komt. Op basis van onze ervaring en kennis kunnen we pieken in de vraag naar drinkwater aan. Ook met warm weer hebben we voldoende water in voorraad en houden we heel goed in de gaten hoe het watergebruik zich ontwikkelt.

Meer watergebruik, minder druk

Met name in de ochtend, maar vooral in de avonduren tussen 18.00 uur en 22.00 uur, is de vraag groot. Op deze piekmomenten gaan veel mensen douchen, de tuin sproeien en laten ze de wasmachine en afwasmachine draaien. Gebruiken in Brabant veel mensen veel kraanwater op hetzelfde moment, dan kan het voorkomen dat het water op sommige plekken met een minder krachtige straal uit de kraan komt. Er is dan minder waterdruk. 

Heel Brabant helpt mee

Doordat de vraag naar kraanwater bij warme temperaturen stijgt, hebben wij een aantal tips om het watergebruik op deze dagen te verminderen of beter te verspreiden over de dag. Daarmee helpt u de kans op een lagere waterdruk te verminderen.

 • Stel het sproeien van de tuin even uit, vooral tijdens de piekuren in de avond (18- 22 uur). Of gebruik een gieter voor de meest dorstige planten in uw tuin.
 • Daag elkaar uit: heel Brabant doucht minder lang. Tip: Een koude douche verfrist deze hete dagen en laat u gegarandeerd korter douchen.
 • Nog regenwater in de regenton? U kunt het gebruiken voor de planten, maar ook voor het wassen van de ramen of de auto. 
 • Draai een volle afwasmachine of vaatwasser overdag of 's nachts. 
 • Vul een zwembadje met iets minder water voor evenveel waterpret. En zorg dat het schoon blijft, zodat u het langer kunt gebruiken. Gooit u het water uit een klein zwembadje zonder schoonmaakmiddelen weg? Denk dan ook aan de dorstige planten. Meer tips voor waterpret met minder water


   

Bekijk meer tips om water te besparen

Blijf natuurlijk goed drinken en handen wassen. Juist met deze hoge temperaturen is het belangrijk goed te drinken. Kraanwater is de beste dorstlesser! 

Veel gestelde vragen over hitte en watergebruik

Waarom komt er minder water uit mijn kraan als veel mensen tegelijk water gebruiken?

Als in Brabant extreem veel water gebruikt wordt op hetzelfde moment, kan het zijn dat er minder water, en/of bruin water uit de kraan komt.  Er is dan sprake van minder waterdruk. Door de extreme vraag naar water, neemt de snelheid van het water door waterleidingen toe. Om water met voldoende druk te houden, werken de pompen binnen het waterleidingnet extra hard, maar bij extreme vraag is dit niet meer haalbaar. Hierdoor neemt de druk in de leidingen af en merk je dat aan de druk van water uit de kraan.

Met name in de avond tussen 18.00 uur en 22.00 is de vraag naar water nu het grootst doordat veel Brabanders tegelijk douchen, de tuin sproeien, (af)wassen en zwembadjes vullen. Dit zijn de zogenaamde piekuren. Ook in de ochtend tussen 6 en 9 uur zien we een piek. 

Wat betekenen piekuren? En waarom kan ik dan beter minder water gebruiken?

Piekuren zijn de uren op de dag waarop heel mensen tegelijk heel veel water gebruiken. Het is de spits in het waternet.

 • In de ochtend tussen 06.00 uur en 09.00 uur gebruiken veel mensen tegelijk water met bijvoorbeeld douchen.
 • En  in de avond tussen 18.00 uur en 22.00 uur  met de tuin sproeien, douchen en (af)wassen. 

Tijdens de warmere dagen worden er ook meer zwembadjes gevuld.

De capaciteit van ons waterleidingsysteem kan deze extreme watervraag niet altijd goed aan. De leidingen zijn niet van elastiek. Door het watergebruik dat niet per se nodig is, uit te stellen buiten de piekuren of een keer over te slaan, helpt u ook mee om genoeg water te krijgen tijdens piekmomenten.
Gelukkig komt deze situatie niet vaak voor maar als het lang droog en heet is, kan dit soms gebeuren.

Hoe kan het dat er bruin water uit de kraan komt en kun je het drinken?

Bruin water wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het grondwater. Deze deeltjes worden voor het grootste deel uit het water gefilterd tijdens het zuiveren van het grondwater tot kraanwater. Een klein deel gaat door de filters heen en zet zich af in de leidingen. Onder normale omstandigheden merk je daar niets van. Bij een hogere stroomsnelheid laten deze ijzer en mangaandeeltjes los en kan er bruin water ontstaan. Bruin water ziet er niet fris uit, maar is niet schadelijk voor de gezondheid

 

Ik merk niks van minder water uit de kraan. Waarom roepen jullie mij op om minder water te gebruiken tijdens piekuren?

We roepen uw hulp in op moment dat we de watervraag extreem zien stijgen. Hierdoor kunnen we voorkomen dat er problemen ontstaan. Bovendien heeft niet iedereen evenveel last van minder waterdruk. Als u meer aan het begin van een leiding zit, waar drinkwater via een grote leiding een gebied binnenkomt, hebt u minder last van de lagere waterdruk dan iemand die aan het einde van een waterleiding zit. Door allemaal een beetje minder te gebruiken, helpt u dus ook het gezin en/of bedrijf verderop.

Ik wil gewoon mijn zwembadje vullen en genieten van water

Met warme dagen is het heel fijn de verfrissing van water op te zoeken. Ook als u graag een zwembadje gebruikt, kunt u slim om gaan met water. Houdt het water bijvoorbeeld goed schoon en dek het af zodat u het meerdere dagen kan gebruiken. En vult u een klein zwembadje zonder reinigingsmiddelen? Gebruik dit dan na afloop voor uw plantjes. Vul het zwembadje liever niet als iedereen al heel veel water tegelijk gebruikt tijdens de piekuren tussen 6.00 uur en 09.00 uur ’s ochtends en ’s avonds tussen 18.00 uur en 22.00 uur.  

Hoe kunnen we minder kraanwater gebruiken tijdens een hittegolf?

U kunt meehelpen om minder kraanwater te gebruiken door:

 • De tuin niet te sproeien 
 • Planten die het écht heel hard nodig hebben bij de wortels (regen)water te geven met een gieter
 • De auto niet te wassen of in de milieuvriendelijke wasstraat te wassen
 • Vaatwasser of wasmachine alleen vol aan te zetten
 • Het zwembadje even niet vullen en andere verfrissende waterspelletjes kiezen 
 • Geen bad te vullen maar in plaats daarvan korter douchen

Daarnaast adviseren we om niet-noodzakelijk watergebruik te beperken tijdens de ochtend- en avonduren (tussen 6.00 uur en 9.00 uur en tussen 18.00 uur en 22.00 uur). Dus om tijdens de ochtend- en avondpiek bovenstaande activiteiten niet, of korter uit te voeren

Ook interessant