Het is warm in Brabant en we verbruiken veel drinkwater nu. We vragen u daarom - juist ook op deze hele warme dagen - slim om te gaan met water. Zo houden we samen de druk op het water goed en verkleinen we de kans op bruin water uit de kraan. Hoe u slim omgaat met water? We delen graag tips hoe u uw watergebruik vermindert of beter spreidt over de dag. 

Voldoende water uit de kraan

Brabant Water zorgt ervoor dat er steeds voldoende water uit de kraan komt. Op basis van onze ervaring en kennis kunnen we pieken in de vraag naar drinkwater aan. Ook met warm weer hebben we voldoende water in onze voorraad en houden we heel goed in de gaten hoe het watergebruik zich ontwikkelt.

Veel watergebruik

Gebruiken heel veel mensen tegelijk veel kraanwater op hetzelfde moment, dan heeft het water iets meer moeite om door de 18.000 kilometer aan leidingen uit de kraan te komen. Dat is soms merkbaar doordat de druk op het water minder is. Of doordat het water een beetje bruin is. Dit wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die door de lagere stroomsnelheid via de leidingen mee komen. Deze stoffen hebben geen invloed op de waterkwaliteit, maar geven het water wel de bruine kleur.

Heel Brabant helpt mee

Doordat de vraag naar kraanwater bij warme temperaturen stijgt, hebben wij een aantal tips om het watergebruik op deze dagen te verminderen of beter te verspreiden over de dag. Daarmee helpt u de kans op een lagere waterdruk en/of een bruine kleur van het water verkleinen.

  1. Stel het sproeien van de tuin even uit. Of gebruik een gieter voor de meest dorstige planten in uw tuin.
  2. Nog regenwater in de regenton? U kunt dat gebruiken voor de planten, maar ook voor het wassen van de ramen of de auto. 
  3. Daag elkaar uit: heel Brabant doucht minder lang. Tip: Een koude douche verfrist deze hete dagen en laat u gegarandeerd korter douchen. 
  4. Draai een volle afwasmachine of vaatwasser overdag of 's nachts. 
  5. Vul een zwembadje met iets minder water voor evenveel waterpret. En zorg dat het schoon blijft, zodat u het langer kunt gebruiken. Gooit u het weg? Denk dan ook aan de dorstige planten. 
  6. Blijf uiteraard goed drinken en handen wassen. Juist met deze hoge temperaturen is het belangrijk goed te drinken. Kraanwater is de beste dorstlesser! 

Minder is altijd beter

Daarnaast is het natuurlijk ook voor het milieu en natuur altijd goed om bewust om te gaan met water. Want minder is altijd beter. Slimmer omgaan met water doet u vaak al in een handomdraai! Heeft u zelf nog een goede tip? Deel hem dan met ons via social media.

Ook interessant