Woont u in een huis dat gebouwd is voor 1960? Dan kan uw huis nog loden waterleidingen hebben. Looddeeltjes kunnen via leidingen in uw drinkwater terechtkomen. Te veel lood kan uw gezondheid schaden. Met name voor zwangeren en kleine kinderen tot en met 7 jaar kunnen kleine hoeveelheden lood in het drinkwater gezondheidsrisico’s opleveren. Daarom moeten loden waterleidingen altijd vervangen worden.

Hoe schadelijk is lood in drinkwater?

Lood is een zwaar metaal waar we dagelijks mee in contact komen via uitlaatgassen, maar bijvoorbeeld ook via ons voedsel. Wanneer u loden leidingen in uw huis heeft ook via het drinkwater. Dit kan voorkomen bij oude huizen.

Te veel lood kan uw gezondheid schaden. (Ongeboren) baby’s en kinderen tot en met 7 jaar zijn het gevoeligst voor lood. Onderzoek heeft aangetoond dat het binnenkrijgen van teveel lood kan leiden tot een iets lagere intelligentie. De overheid adviseert daarom loden leidingen in huis te vervangen.

Waar vind ik de waterleidingen?

Het grootste deel van de waterleidingen zit vaak onder de vloer of in de muur. Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in uw huis nog loden leidingen zitten. Zijn de leidingen bij de watermeter van lood? Dan is de kans groot dat er verderop ook nog loden leidingen liggen.

Privacybeleid

Voor het bekijken van video's dient u marketing-cookies te accepteren.

Wie vervangt loden leidingen?

De huiseigenaar is verantwoordelijk voor de waterleidingen in het huis. Woont u in een huurhuis? Dan is het de taak van de verhuurder om loden leidingen te vervangen.

Ik heb loden leidingen. Wat nu?

Loden waterleidingen in uw woning moet u eigenlijk altijd vervangen. Naast gezondheidsrisico’s zijn loden leidingen vaak sowieso aan vervanging toe. Ze zitten er al meer dan 60 jaar en hebben door slijtage grotere kans op lekkages. Loden leidingen kunt u het beste laten vervangen door een erkend installateur. Vraag vooraf een offerte aan.

Brabant Water heeft de loden waterleidingen in de straten en naar de huizen jaren geleden al vervangen. In een enkel geval kan het voorkomen dat de leiding naar een huis nog gedeeltelijk van lood is. Loden aansluitleidingen naar het huis worden vervangen door Brabant Water.

Denkt u dat uw aansluitleiding van lood is? Neem dan contact met ons op.

Wat te doen totdat de leidingen zijn vervangen?

Tot de loden leidingen zijn vervangen, adviseren wij:

  • Aanstaande moeders en kinderen tot en met 7 jaar binnenshuis flessenwater te drinken (of kraanwater te drinken van een huis zonder loden leidingen).
  • Elke ochtend de kraan twee minuten half-open te zetten, voordat u het water drinkt. Het toilet doorspoelen is een goede manier om water in de leidingen te verversen, zonder te verspillen. 

Let op! Looddeeltjes verdwijnen niet uit het water door het te koken.

Nieuw huis of nieuwe kraan?

Ook een nieuwe waterleiding of een nieuwe kraan kan metaal afgeven aan het drinkwater. Daarom geven wij een doorspoeladvies bij nieuwbouwhuizen en bij nieuwe kranen.

Bij nieuwbouwhuizen 3 maanden lang 2 minuten doorspoelen als de leiding langere tijd (8 uur) niet is gebruikt.

Bij nieuwe kranen: 3 maanden lang 10 seconden doorspoelen.

Tip: Vang het water op

Het water dat u doorspoelt, kunt u natuurlijk nog wel gebruiken voor verschillende klusjes. Vang het water daarom op en geef het bijvoorbeeld aan de planten binnen en buiten. Wel zo duurzaam!

Ook interessant