Met dit mooie weer genieten we massaal van het buiten zijn en gaan we actief in de tuin aan de slag. Dit jaar misschien wel meer dan andere jaren, door de corona beperkingen. De eigen tuin of het balkon is dan een heerlijke plek om te genieten. Wat dit jaar ook anders is, is dat het al erg vroeg warm én droog is. Hierdoor zien we de watervraag snel stijgen. Daarom vragen wij u slim(mer) om te gaan met water.

Gemiddeld gebruikt u op een dag 120 liter drinkwater. En nu in het voorjaar kan dat op warme dagen oplopen tot zo’n 150 liter drinkwater. Deze stijging komt vooral door het sproeien van tuinen en het vullen van een zwembad. Waardevol drinkwater waar we bewust mee om moeten gaan. Bovendien kan het vaak makkelijk een beetje minder.

Waarom is uw hulp belangrijk?

Het wordt steeds warmer en droger in Nederland. Niet alleen maar in de zomer, maar dus nu ook al in de lente. En de watervraag neemt alleen maar toe. Het is goed om stil te staan hoeveel water u gebruikt. En waarop u kunt besparen.

Water is van levensbelang. Zowel mens, dier als natuur kunnen niet zonder. Het besef dat drinkwater een waardevol natuurproduct is, betekent ook dat we er met z’n allen zuinig mee om moeten gaan.

Slim omgaan met water doe je in een handomdraai

Het is best makkelijk om bewust met water om te gaan. Drie tips:

  1. Douche één minuutje korter. Daar bespaar je al snel 8 liter drinkwater mee. Korter mag natuurlijk ook.
  2. Geef in de tuin alleen de planten water die het nodig hebben en gebruik hiervoor het liefste een gieter. Een tuinslang gebruikt al snel 200 liter water per half uur.
  3. Gebruik een regenton om regenwater op te vangen en geeft dit aan uw planten in plaats van drinkwater.

Ook interessant