Inwoners van Eersel, Duizel, Hooge Mierde, Lage Mierde, Hapert, Hulsel, Reusel en Bladel kunnen het water weer direct drinken. Koken is niet meer nodig; het kookadvies vervalt hiermee. Meerdere metingen tonen aan dat de E.coli bacterie niet meer aanwezig is. 

Afgelopen dagen zijn vele watermonsters genomen in het hele gebied, op verschillende dagen, op verschillende momenten en op verschillende locaties. De meetresultaten tonen aan dat de E.coli bacterie is verdwenen. Dit blijkt uit onze uitgebreide analyses. Iedereen kan het water weer direct gebruiken om te drinken of eten mee te bereiden.

Wat was er aan de hand?

Bij metingen is een hele kleine hoeveelheid van de E. coli bacterie aangetroffen in het water in de voorraadkelder van een van onze productielocaties. We hebben de waterlevering vanuit deze kelder direct gestopt. Bij verschillende metingen in het leidingnet in de betreffende dorpen zijn daarna ook kleine sporen van de E.coli bacterie gevonden. Daarom is in de genoemde dorpen uit voorzorg een kookadvies afgegeven en zijn wij de leidingen schoon gaan spoelen. 

Deze uitzonderlijke situatie is voor heel mensen erg vervelend geweest. Onze excuses voor het ongemak. Dank voor uw begrip.
 

Uitdeelactie extra drinkwater

flessen op aanhanger bus Brabant Water

Tijdens het kookadvies hebben we bepaalde klanten op een andere manier van drinkwater voorzien, omdat vooraf koken van het water niet altijd haalbaar was.  Grote flessen met drinkwater hebben we afgeleverd bij scholen, kinderdagverblijven en medische locaties, waaronder huisartspraktijken. Bij de verzorgingstehuizen plaatsten we onze waterwagen voor de deur. 

Veel gestelde vragen over kookadvies

Ik heb per ongeluk ongekookt water gedronken tijdens een kookadvies. Wat nu?

Meestal merkt u hier niets van. Heel soms komt het voor dat u last krijgt van maag- en darmklachten (buikpijn, diarree). Deze klachten zijn meestal na enkele dagen weer voorbij. Gevoelige groepen, zoals zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand, lopen een iets groter risico. Bij aanhoudende klachten adviseren wij u om contact op te nemen met de huisarts.

Vergoedt Brabant Water de gemaakte kosten voor het kopen van flessen water?

Dit is niet aan de orde.  U hebt namelijk – door het drie minuten koken – wel beschikking over veilig drinkwater. Het kopen van flessen is daarom niet nodig en een eigen keuze. We begrijpen dat het koken tijd kost, maar het brengt weinig kosten met zich mee. We doen er alles aan om de situatie zo snel mogelijk op te lossen.

Veel gestelde vragen over E.coli in drinkwater

Wat is E. coli?

De E. colibacterie heet voluit Escherichia coli. De bacterie woont in onze darmen en is meestal onschuldig. We hebben hem zelfs nodig. Bijvoorbeeld voor het afbreken van voedsel. Sommige E. colibacteriën zijn schadelijk. Als u voedsel eet of water drinkt waar deze bacterie in zit, kunt u er ziek van worden. De E. coli kunt u niet zien of proeven. 

Kan E. coli klachten veroorzaken?

Er zijn veel verschillende soorten E. colibacteriën. Er is een mogelijkheid dat sommige mensen van dit water ziek worden. Vooral zieke mensen, zwangere vrouwen en ouderen zijn hier vatbaar voor.

E. coli kan de volgende klachten veroorzaken:

  • diarree, soms met bloed
  • buikkrampen en buikpijn
  • braken
  • misselijkheid

Als u deze klachten hebt, neem dan contact op met de huisarts.
 

Heb ik water met E. coli gedronken?

We kunnen niet uitsluiten, dat u water hebt gebruikt waar de E. coli bacterie in heeft gezeten. De kans op klachten is klein, maar we willen geen enkel risico nemen en hebben daarom uit voorzorg een kookadvies afgegeven.

Kunnen jullie de waterkwaliteit bij mij thuis meten?

We hebben een uitgebreid meetprogramma.  Deze plekken zijn zorgvuldig bepaald zodat we een volledig beeld krijgen van de kwaliteit van het water in het leidingnet.  Wij houden ons aan het meetprogramma en de daarin vastgestelde locaties.