Een gezonde tuin heeft water nodig. Maar wist je dat door slim te tuinieren, je water kunt besparen in de tuin tijdens warme periodes? Ga in de winter al aan de slag. Je zou het misschien niet verwachten, maar juist door in deze tijd nieuwe planten aan te planten (mits het niet vriest), gebruik je straks in het voorjaar en de zomer minder water in de tuin. Slim bezig voor de natuur en ook nog eens voor je tijd!

Hoe ga je slim aan de slag?

Wij delen graag onze tips. Bekijk de video hieronder en ontdek hoe je in de wintermaanden je tuin waterbesparend en klaar voor de zomer maakt.

Tip 1: 's winters planten

Plant je nieuwe planten juist in de wintermaanden (als het niet vriest), zodat ze lekker diep kunnen wortelen. Aan het eind van de winter vormen de planten al nieuwe wortels namelijk en ontwikkelen nog een tijdje door. Zo nemen ze straks in de lente en zomer beter water op en zijn ze minder dorstig.

Tip 2: bladeren laten liggen

Laat bladeren die van de bomen zijn gevallen in je tuin liggen (of hark ze van je gazon en leg ze tussen de planten in de borders). Ze dragen bij aan een vruchtbare bodem, die nog beter water vasthoudt.

Tip 3: kies voor droogtebestendige planten

Kies voor plantensoorten die minder dorst hebben en een warme zomer ook met minder water goed doorkomen. Er bestaan genoeg mooie droogtebestendige planten. Google is je beste vriend.

Tip 4: kies de juiste plek

Zet planten op de juiste plek: planten die goed tegen droogte kunnen op zonnige plekken en planten die meer water nodig hebben het liefste wat meer meer beschut. Op deze manier krijgt de zon minder kans om de dorstige planten uit te drogen.

Ook interessant