Brabant Water steunt de Statiegeldalliantie. De belangrijkste reden hiervoor is om onze bron, het grondwater, te beschermen tegen verontreinigingen zoals plastic zwerfafval. Schone bronnen betekenen schoon drinkwater. Doel van deze alliantie is dat organisaties, bedrijven, verenigingen en lokale overheden de krachten bundelen voor één concrete vraag aan de Nederlandse regering: voer statiegeld in op álle PET-flessen en blikjes.

Schone bron, schoon drinkwater

Brabant Water maakt drinkwater uitsluitend van grondwater. Van schoon grondwater kunnen we met weinig energie en tegen lage kosten drinkwater maken. Dit willen we zo houden en daarom doen we alles wat we kunnen om de bron te beschermen. Het steunen van de Statiegeldalliantie is daarom erg logisch.

Minder zwerfplastic heeft natuurlijk meer voordelen

  • Het straatbeeld blijft vrij van plastic flesjes en blikjes.
  • De plastic soep in zee wordt verminderd.
  • Minder belastinggeld hoeft te gaan naar opruimkosten van zwerfafval.
  • Klimaatverandering wordt tegengegaan. Materialen worden efficiënter gebruikt en er wordt minder afval verbrand.

Nog geen 10% van de jaarlijks miljarden geproduceerde plastic flessen wordt gerecycled. De rest wordt weggegooid in de natuur of komt op stortplaatsen terecht. Hier valt het plastic uiteindelijk uiteen in microplastic en komt het in ons grondwater, rivieren en uiteindelijk meren en oceanen terecht. 

Actieve bijdrage terugdringen plasticberg

Door het drinken van kraanwater in plaats van bronwater uit flessen, helpt u het milieu. Kraanwater wordt op milieuvriendelijke wijze gemaakt en is zonder verpakking en vrachtwagenkilometers voor iedereen beschikbaar.

Daarnaast komt u op steeds meer plaatsen in Brabant openbare watertappunten tegen. Zo stimuleren wij, samen met partners, het gebruik van drinkwater. Om zo altijd en overal uw eigen herbruikbare fles of bidon te vullen met drinkwater. Op deze manier moedigen wij het verminderen van plastic (wegwerpflesjes) aan en dringen we met zijn allen de plasticberg en zwerfafval terug.

Over de Statiegeldalliantie

In de Statiegeldalliantie verenigen zich bedrijven, lokale overheden, verenigingen en elke andere organisaties die wat aan de plastic afvalberg en het zwerfafval willen doen. Samen roepen zij de regering op oplossingen door te voeren in de vorm van statiegeld op alle plastic drankflessen en drankblikjes. Zij vertegenwoordigen de stem van 78 procent van de Nederlanders die voorstander zijn van statiegeld op plastic flessen en blikjes. Dat statiegeld op plastic flessen en blikjes werkt, bewijzen de 39 landen en regio’s waar het al is ingevoerd.

Ook interessant