Met dit mooie weer genieten we massaal van het buiten zijn en gaan we actief in de tuin aan de slag. De eigen tuin of het balkon is een heerlijke plek om te genieten. Het is deze week erg warm weer. Hierdoor zien we ook de watervraag snel stijgen. Daarom vragen wij u juist deze dagen extra slim om te gaan met water.

Meer watergebruik 

Gemiddeld gebruikt u op een dag 120 liter drinkwater. En op hele warme dagen kan dat behoorlijk oplopen. Deze stijging komt vooral door het sproeien van tuinen, het vullen van zwembaden en extra douchen. Waardevol drinkwater waar we bewust mee om moeten gaan. Bovendien kan het vaak makkelijk een beetje minder. Blijf natuurlijk wel uw handen wassen en voldoende water drinken met het warme weer. 

Waarom is uw hulp belangrijk?

Het wordt steeds warmer en droger in Nederland. Niet alleen maar in de zomer, maar ook al in de lente. En de watervraag neemt alleen maar toe. Het is goed om stil te staan hoeveel water u gebruikt. En hoe u in een handomdraai ook minder water kunt gebruiken.

Water is van levensbelang. Zowel mens, dier als natuur kunnen niet zonder. Het besef dat drinkwater een waardevol natuurproduct is, betekent ook dat we er met z’n allen slim mee om moeten gaan.

  Slim omgaan met water in een handomdraai

  Het is best makkelijk om bewust met water om te gaan. Tips:

  • Douche één minuutje korter. Daar bespaar je al snel 8,2 liter drinkwater mee. Korter mag natuurlijk ook.
  • Geef in de tuin alleen de planten water die het nodig hebben en gebruik hiervoor het liefste een gieter met regenwater. Een tuinslang gebruikt al snel 200 liter drinkwater per half uur.
  • Gebruik een regenton om regenwater op te vangen en geeft dit aan uw planten in plaats van drinkwater.
  • In een gemiddeld opzetzwembadje gaat vaak al ruim 2.000 liter kraanwater! Ook waterspelletjes met minder water kunnen voor verfrissing zorgen. Of ga slim om met het zwembadwater en houdt het lang schoon. 

  Meer tips

  Veelgestelde vragen over slim omgaan met water

  Wat doet Brabant Water aan waterbesparing?

  Brabant Water heeft een aantal ‘routes’ om watergebruik te verminderen. We geven tips aan u als consument. Ook zijn we in gesprek met bedrijven en adviseren hen over duurzaam watergebruik.

  Binnen ons eigen bedrijf zorgen we dat er zo min mogelijk waardevol water verloren gaat. We hergebruiken water waar mogelijk. Ook zijn we betrokken bij een aantal innovatieve projecten, zoals de Waterfabriek en Brainport Smart District (duurzame woningbouw).

  Lees meer over deze routes

  Waarom richten jullie je niet meer op bedrijven met waterbesparing? Die hebben toch een veel grotere impact?

  Ook bedrijven zijn zich meer bewust van hun duurzame rol en van duurzaam watergebruik. Wij gaan actief de dialoog aan met deze bedrijven en adviseren over duurzaam watergebruik. Met slimme meters bieden we grote en kleinere bedrijven inzicht in hun watergebruik.

  Tegelijkertijd zijn we met 2,5 miljoen Brabanders. Als iedereen 1 minuutje korter zou douchen, dan maakt dit een nóg grotere impact.

  Waarom is deze campagne voor waterbesparing nodig?

  We gebruiken met z’n allen steeds meer water. Door de bevolkingsgroei, economische groei en door langere en warmere zomers neemt het dagelijks watergebruik alleen maar toe de komende jaren. Al dat water pompt Brabant Water op uit natuurlijke bronnen in de grond. Een waardevol natuurproduct waar we zuinig mee om moeten gaan. Om dat grondwater op te pompen, schoon te maken en bij u uit de kraan te laten komen als drinkwater, wordt ook energie verbruikt. Minder watergebruik is dus altijd beter voor natuur en milieu.

  Ook interessant

  Meer lezen over