2 november - Vandaag begint een spectaculaire boring om een drinkwatertransportleiding aan te leggen direct onder het spoor door in Breda. Dat is nodig om voldoende drinkwater, vanuit ons waterproductiebedrijf Dorst, bij 32.000 huishoudens in Breda te krijgen.

‘Deze transportleidingen kun je vergelijken met een snelweg’, legt Pyter Hiemstra van Brabant Water uit. ‘In Dorst wordt het grondwater gezuiverd tot drinkwaterkwaliteit en dan moet het naar Breda toe. We vervangen nu 4 kilometer bestaande transportleiding door een nieuwe grotere buis. Dit zorgt ervoor dat Breda ook in de toekomst genoeg drinkwater kan krijgen.

uitdagende-boring-breda

Boring onder het spoor

Het laatste deel van het traject is het meest uitdagend. Er wordt een verbinding gemaakt van de Lage Weg in Teteringen naar de Texelstraat in Breda, direct onder het spoor door. Daarvoor zet Brabant Water een zogenaamde open front boring in. Aan weerskanten van het spoor is een kleine bouwput gemaakt. Vandaag vertrekt de boor vanuit de put in Teteringen om er, donderdagmiddag (één dag later), zo'n 24 meter verderop weer uit te komen in de put bij Breda.

De cijfers
 

  • 4 kilometer nieuwe transportleiding tussen Dorst en Breda.
  • Ook 16 meter diep onder de A27 doorgeboord.
  • Een mantelbuis met een diameter van 72 cm.
  • Open front boring van 24 meter onder het spoor door.
  • Nieuwe leiding brengt water naar 32.000 woningen, kantoren en bedrijven in Breda.

Klaar voor de toekomst

Met de nieuwe transportleiding is de hoofdstructuur van het drinkwater in Breda klaar voor de toekomst. Nieuwe woningen kunnen voorzien worden van water en pieken in het watergebruik kunnen beter opgevangen worden. De inwoners merken niet zoveel van de werkzaamheden.

Hiemstra: ‘Er lopen meerdere van deze grote leidingen de stad in. Deze transportleiding is nu tijdelijk afgesloten, maar het water komt dan via een andere route nog steeds bij de huizen terecht. ’De werkzaamheden zijn, na ruim anderhalf jaar voorbereiding, gestart in juni. Brabant Water verwacht eind november klaar te zijn.   

Meer lezen over