
Kruimelpad
Van wateropslag tot vleermuizenkelder op High Tech Campus Eindhoven
In 2025 de duurzaamste Europese campus zijn. High Tech Campus Eindhoven gaat ervoor! De slimste regio van Europa zet met tientallen groene initiatieven in op een compleet CO₂-neutrale campus en het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Tegelijkertijd wordt er ook gewerkt aan het vergroten van de biodiversiteit op het terrein. Het meest recente voorbeeld? De ombouw van een reinwaterkelder tot vleermuizenkelder. Een mooi initiatief waar Brabant Water graag aan meewerkt.
Grazende schapen die het gras op het campusterrein beheren. Koffiedrab als meststof voor het kweken van groenten die in het restaurant worden geserveerd. Afvalcontainers die zelf aangeven wanneer het tijd is om ze te legen en zonnepanelen op de daken van alle campusgebouwen. High Tech Campus Eindhoven maakt werk van verregaande duurzaamheidsambities. Ook bij Brabant Water staat duurzaam ondernemen hoog in het vaandel. En dat is dan weer goed nieuws voor de vleermuizenpopulatie in het Dommeldal.
Wateropslag
Bij al onze dertig pompstations hebben we minimaal twee reinwaterkelders; opslaglocaties om zo aan de watervraag in piekuren te voldoen. “Soms hebben onze klanten een eigen kelder of tanks om hun pieken op te vangen”, legt accountmanager industrie Marc van Hal uit. “Zo ook High Tech Campus Eindhoven. En met een reden. Want de laboratoria op de campus hebben een waterdruk van 5 bar nodig, terwijl wij een druk van 2,8 bar leveren. Dat veranderde toen we de waterleiding die langs High Tech Campus Eindhoven naar Valkenswaard loopt opvoerden tot een druk van 4 bar. Wij kwamen toen op het idee om de campus op die hogedrukleiding aan te sluiten, zodat zij zonder reinwaterkelder kunnen draaien.”
Hogedrukleiding
Samen met de klant startten we een traject om te kijken of de campus gebruik kon maken van de nieuwe hogedrukleiding. Marc: “Dat werd een succes door leidingen te verleggen, nieuwe koppelingen te plaatsen en de waterdruk op te voeren. Bij het testen bleek de druk voor de hoge kantoorgebouwen nog wat te laag. Dit hebben we opgelost door hydrofoorinstallaties te plaatsen. Zo kunnen we op de hele campus de juiste druk leveren.”
Biodiversiteit vergroten
Met de aanpassing van het distributienetwerk werd de reinwaterkelder op de campus overbodig. “Dan heb je eigenlijk twee opties: slopen of herbestemmen”, aldus Marc. “High Tech Campus Eindhoven schreef een prijsvraag uit om goede ideeën te verzamelen die passen bij de duurzaamheidsambities. Uit alle inzendingen werd gekozen voor een vleermuizenkelder. Een duurzame toepassing van iets wat buiten bedrijf gesteld wordt en tegelijkertijd de natuurwaarde van het terrein verhoogt. Rivier de Dommel ligt net achter de campus en daar zit een behoorlijke vleermuizenpopulatie. Via een groene route van bomen vinden ze de weg naar hun nieuwe onderkomen. Zo verhogen we de biodiversiteit op de campus. Bovendien bleek herbestemmen goedkoper dan sloop. Een win-winsituatie dus.”
De vleermuizenkelder is begin maart opgeleverd en wacht op de nieuwe bewoners. Ecologisch adviesbureau Eco Assist uit Helmond zorgde voor het ontwerp van de vleermuizenkelder en de directe omgeving, terwijl bouwbedrijf Gebr. Willemsen uit Ochten de aanleg verzorgde.

Marc van Hal (projectleider Brabant Water) en Paul Buijvoets (organisatorisch begeleider uitvoering Brabant Water) bij vleermuizenverblijf.