Zomertips


Bij zomerse temperaturen gebruiken we vaak meer kraanwater dan anders. Als dorstlesser, voor de tuin of voor verkoeling en waterpret. Op hele warme dagen zien we soms het watergebruik met bijna 40% toenemen. Die toenemende vraag naar water kan Brabant Water prima aan. Door onze ervaring en expertise kunnen we pieken in de drinkwatervraag goed opvangen.

Tips om slim met water om te gaan
Doordat de vraag naar water met warme temperaturen stijgt, hebben wij wel een aantal tips om het waterverbruik op deze dagen te verminderen of wat beter te verspreiden over de dag. Daarmee helpt u de kans op een lagere waterdruk en/of een bruine kleur van het water te verkleinen.

 • Beperk tussen 7 en 9 's ochtends en tussen 18 en 22 uur 's avonds uw watergebruik. Dit kan bijvoorbeeld door dan niet, of korter, te douchen. Of de tuin sproeien even uit te stellen tot na 22 uur.
 • Vooral planten en bomen, die in de tuin in de aarde staan kunnen wel tegen een stootje. Droogte maakt het groen vaak juist sterker. Te veel sproeien, zorgt ervoor dat planten minder diep wortelen. Als u sproeit, sproei dan liever kort en vaker, dan lang en veel. Expert Mirjam Weisscher, van de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren uit Gemert geeft hier nog goede tips over (bron: Omroep Brabant )
 • Zorg dat u water hergebruikt. Het water uit het kleine zwembadje, kunt u na gebruik prima in de tuin kwijt.
 • Was uw auto wat minder, of met een emmer met water en sop. Per autowasbeurt gaan er vaak tientallen liters kraanwater doorheen. Ook de autowasstraat is een goed alternatief. Daar gaan ze vaak slim met water om door het hergebruik van water.

Minder is altijd beter
Minder watergebruik is altijd beter. Nu met de droogte om de waterdruk constant te houden, maar ook voor het milieu. Water oppompen, transporteren en zuiveren kost namelijk energie. En ook warm water -bij u in huis- kost energie.

Nog meer zomertips:

 
Watergebruik tuin of terras
 • Laat de tuinslang als het kan na ieder gebruik meteen leeglopen. Zo krijgen bacteriën in het water, dat in de zon flink kan opwarmen, geen kans.
 • Is er toch water in de slang achtergebleven? Haal dan het sproeistuk van de slang, leg het uiteinde in een emmer en spoel de slang zo een minuut door. Het water kunt u daarna gewoon aan de planten geven.
 • Gebruik voor het bestrijden van onkruid of het verwijderen van groene aanslag op uw terras geen chemische bestrijdingsmiddelen. Overgieten en schrobben met heet water is ook effectief. Op de website van Schoon Water vindt u meer tips tegen onkruid.
 
Drink voldoende
 
Ook als u geen dorst hebt. Drink minimaal anderhalve liter per dag, om het vocht in uw lichaam dat u verliest door transpiratie aan te vullen.
 • Wordt het een tropisch warme dag? Let dan extra op ouderen en kinderen in uw omgeving. Zij vergeten soms op tijd te drinken.
 • Ook huisdieren hebben meer water nodig dan anders. Zorg dat er steeds een bakje met vers water klaarstaat. 
 • Varieer eens met onze verrassende waterrecepten.
 • Is de hitte weer voorbij? Er zijn volop redenen om toch voldoende kraanwater te blijven drinken. Lees verder​.

Water voor onderweg​

 • Gaat u een dagje erop uit in Brabant? Vul dan thuis een flesje met vers kraanwater. Deze kunt u bijvullen aan de openbare drinkwatertappunten, die u op steeds meer plekken in onze provincie tegenkomt. 
 • Neemt u een koelbox mee naar het strand of zwembad? Vries dan vooraf een flesje met kraanwater in. Deze doet eerst prima dienst als koelelement en daarna hebt u heerlijk fris water om te drinken.
 
Water bewaren 
 • Zet elke dag een karaf of fles vers kraanwater in de koelkast. Het water blijft dan lekker fris. 
 • Bewaar het niet langer dan drie dagen in de koelkast. 
 • Spoel de karaf of fles regelmatig schoon.     
 
Vakantie 
 • Sluit de buitenkranen af als u op vakantie gaat. Zo kan niemand er ongewenst gebruik van maken.
 • In het buitenland kunt u het water uit de kraan vaak niet drinken. Laat u voor u op reis gaat goed informeren door uw reisorganisatie of GGD.
 • Draai bij thuiskomst alle kranen minimaal een minuut lang open. Ook als u maar een paar dagen  weg bent geweest. Zo spoelen de leidingen door en voorkomt u legionella. Tip: stel uw boiler of cv-ketel in op 60 tot 65 graden Celcius. 
    
Druppels op de leidingen (condens)
 
Door het temperatuurverschil tussen het (koude) water in de leiding en de warme omgeving in huis, kan er op de leiding bij de watermeter waterdruppelvorming ontstaan. Meestal is dan geen sprake van lekkage, maar van condens. Dit kunt u makkelijk zelf controleren. Met een goede ventilatie voorkomt u dit vocht.​
 
Daarnaast is het natuurlijk ook voor het milieu altijd goed om slim en bewust om te gaan met water. Brabant Water geeft hiervoor ook een aantal tips. Hebt u zelf nog een goede tip? Deel hem dan op Facebook!
    

Pagina overzicht

Brabant Water