Informatiemiddag Waterbesparing


​Op 8 november organiseerden wij de  informatiemiddag “Waterbesparing” bij onze klant Peka Kroef.


De afgelopen zomer met haar grote droogte en hoge temperaturen riepen veel vragen op over de beschikbaarheid van (drink)water, nu en in de toekomst.

Waterbesparingstechnologieën Peka Kroef

Zo ook bij familiebedrijf Peka Kroef B.V. in Odiliapeel. Als aardappelverwerker springt zij steeds efficiënter om met beschikbare grondstoffen en produceert zij minder reststromen. Watergebruik wordt zoveel mogelijk gereduceerd door optimalisatie van productieprocessen en waar mogelijk wordt water hergebruikt.

Dialoog waterbesparing

Tijdens de waterdialoog vertelden Sjoerd Kremers van Peka Kroef en Joost Smetsers van HydroBusiness hoe het water uit de productieprocessen van Peka Kroef wordt gezuiverd en hergebruikt. De zorg- en aandachtsgebieden op het gebied van waterbesparing  bij industriële toepassingen kwamen uitgebreid aan bod. Vervolgens werd de kennis van vakgenoten op de proef gesteld met een interactieve quiz. Diverse waterbesparingstechnologiën met hun mogelijkheden en/of problematiek zijn besproken. Van het distribueren van opgevangen hemelwater tot aan het lozen van hergebruikt afvalwater met de daarbij behorende lozingseisen. Wij kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat samenwerken de sleutel is.

Tips die naar voren kwamen:

  • Leg je vraag over de vergunningseisen neer bij het Waterschap en bespreek hoe je waterbesparing kan realiseren. 
  • Zoek een partner op het gebied van waterbesparing om kennis te delen en water en energie uit te wisselen.

Tijdens de afsluitende rondleiding zagen wij hoe Peka Kroef op duurzame wijze verbonden is met de biomassa-energiecentrale van Attero. De door Attero opgewekte stoom wordt bij Peka Kroef onder andere ingezet bij het stoomschillen van de aardappelen. Daarnaast hergebruikt Peka Kroef zelf een deel van haar gezuiverd proceswater als ketelvoedingswater.

Roel Peters NB.jpg

 Deelnemer aan het woord

De heer Roel Peters van Globemilk vertelt bijvoorbeeld dat zij maar een beperkte aanvoercapaciteit van ons drinkwater hebben, aangezien zij aan de achterkant van het industrieterrein in Boxmeer zitten. Zij hebben met hun bedrijf een grote groei meegemaakt. "Deze waterdialoog is voor ons interessant om te kijken naar de mogelijkheden voor waterbesparing, zodat wij niet naar een hogere aanvoercapaciteit hoeven!" aldus Roel Peters.

Meer weten?

Bent u ook actief met het verminderen van reststromen, duurzame energie-oplossingen en/of waterhergebruik en wilt u hierover meer weten? Neem dan contact met ons op op telefoonnummer 073 683 8606.

Bekijk hier het fotoalbum van deze informatieve middag.

Pagina overzicht

Brabant Water