Brabant Water gaat partnerschap aan met Idrica, softwareleverancier voor het managen van de watercyclus. Door deze samenwerking kunnen wij de volgende stap zetten in de digitalisering van ons 20.000 kilometer lange waterleidingnet, ook wel onze Digital Twin. 

Komend jaar implementeert Brabant Water het door Idrica ontwikkelde Xylem Vue powered by GoAigua platform. Dit platform helpt ons digitale netwerk te verbinden, beheren en onze activiteiten te optimaliseren in een eenvoudig, veilig en integraal overzicht. Het wordt dé centrale plek waar alle metingen uit het leidingnet en van slimme watermeters bij klanten wordt gecombineerd. Hierdoor verzamelen we straks realtime data over de status van het netwerk en het water dat hier doorheen stroomt. Van waterproductiebedrijf tot watermeter. 

Dankzij deze data zijn we in staat direct in te grijpen als er problemen zijn in de waterlevering. Én we kunnen sturen op grote opgaves als klimaatverandering en een veranderende watervraag. Daarnaast kunnen onze klanten met de uitrol van slimme watermeters het waterverbruik automatisch afrekenen en krijgen ze inzicht in hun waterverbruik en de besparing hierop. Eind 2025 willen wij het digitale leidingnet volledig in gebruik nemen. 

Hanneke van de Ven, sectordirecteur Distributie bij Brabant Water: “Met dit partnerschap intensiveren wij de samenwerking met Idrica. Doordat zij binnen hun eigen drinkwaterbedrijf zelf de digitale transformatie hebben doorlopen, weten ze voor welke uitdagingen Brabant Water staat. Dit zorgt ervoor dat zij de uitgelezen partner zijn die ons hierin kan ondersteunen. Niet alleen in de implementatie van het platform, maar juist ook in de uitwisseling van kennis en ervaring op het gebied van de digitalisering van het drinkwater.”

Jaime Barba, CEO van Idrica, liet blijken erg tevreden te zijn met de samenwerking met Brabant Water. In zijn eigen woorden: “We zijn er vrij zeker van dat deze samenwerking een keerpunt gaat zijn voor het bedrijf”. Barba benadrukte ook het belang van Xylem Vue powered by GoAigua platform, en de Idrica-Xylem samenwerking, waardoor zijn bedrijf 'hand in hand samenwerkt aan het belang van de digitale transformatie van water'.

Meer lezen over