
Kruimelpad
Wat doet Brabant Water aan waterbesparing?
Om onze klanten bewust te maken van het belang van waterbesparing, geven wij regelmatig tips en informatie om water te besparen. Maar wat doen wij eigenlijk zelf om water te besparen? Hoe ondersteunen we onze (zakelijke) klanten daarin? En hoe zorgen wij voor voldoende drinkwater voor nu én in de toekomst. We leggen het graag uit!
Optimaliseren van ons leidingnetwerk
Brabant Water ontwikkelt een digitale kopie van het 20.000 kilometer lange waterleidingnet. Anders gezegd: een ‘digital twin’. Met behulp van sensoren, slimme watermeters en een speciaal dataplatform verzamelen we straks realtime data over de status van het netwerk en het water dat hier doorheen stroomt. Van ons waterproductiebedrijf tot aan de watermeter. De realtime data zorgt voor een actueel inzicht, zodat we direct kunnen ingrijpen als er problemen zijn in de waterlevering. De verzamelde informatie draagt daarnaast bij aan het verder optimaliseren van onze werkprocessen. De digital twin kan voorspellingen doen op basis van de data. Daardoor kunnen we ook beter inspelen op grote opgaves als klimaatverandering en een sterk verhoogde watervraag.
Bekijk de projectpagina van de digital twin
Stimuleren van bewust en zuinig watergebruik
In 2025 zetten we extra stappen om consumenten(nog) bewuster te maken van het belang van slimmer watergebruik. Wij geloven dat elke druppel telt. Van kleine gewoontes in huis tot grotere initiatieven voor onze provincie: we helpen inwoners van Brabant om slim en bewust met water om te gaan. Dat doen we onder andere door bewustwordingscampagnes, verdiepende artikelen en het aanbieden van voldoende tips en tricks gedurende het jaar.
Bekijk al onze waterbespaartips
Waterbesparing door zakelijke klanten
Veel van onze zakelijke klanten streven naar efficiënt en veilig gebruik van water. Daarom leveren wij meer dan alleen drinkwater. Wij helpen onze zakelijke klanten graag met bijvoorbeeld waterbesparing of het inzichtelijk maken van het watergebruik. Zo bieden wij waterscans aan of helpen wij met het duurzaam omgaan met water.
Ga naar onze zakelijke website
Voldoende drinkwaterbronnen, voor nu en later
Water uit de kraan. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. De vraag naar water stijgt hard door bevolkingsgroei, economische ontwikkelingen en klimaatverandering. Om de levering van voldoende en betrouwbaar drinkwater in de toekomst veilig te stellen, is het noodzakelijk om nieuwe, aanvullende bronnen te zoeken.
Lees hoe u kunt bijdragen aan waterbesparing
Proef voor brak grondwater
In Drongelen wordt onderzocht hoe we drinkwater kunnen maken van brak grondwater. Dit water komt uit een laag die diep onder de grond ligt, dieper dan onze huidige bronnen, en al duizenden jaren oud is. Zo oud, dat het stamt uit zeewater en dus een beetje zout bevat. Met een techniek die omgekeerde osmose heet, halen we het zout uit het water. Hierbij persen we het water door een hele fijne zeef, dat alleen het zuivere water doorlaat en het zout achterhoudt. Er blijft dan 100% puur water over, waar mineralen die van nature in water voorkomen aan worden toegevoegd. Op die manier maken we het water drinkbaar.
Bekijk de projectpagina van de proef brak grondwater
Proef voor zeewater
Brabant Water is op zoek naar een geschikte locatie waar we zeewater kunnen gebruiken als bron voor drinkwater. Daarom gaan we de komende jaren onderzoek doen in de regio rond Bergen op Zoom. Hiervoor is het nodig om een proefinstallatie te bouwen. De exacte locatie voor deze proefinstallatie is nog niet bekend. Tijdens de proefperiode willen we zeewater inzetten uit de Oosterschelde. We maken daar drinkwater van met behulp van een techniek genaamd omgekeerde osmose. Deze techniek wordt wereldwijd veel ingezet op plaatsen waar weinig zoetwater beschikbaar is.
Bekijk de projectpagina van de proef zeewater
Spoelwater hergebruiken als drinkwater
Tijdens het zuiveringsproces van grondwater komt spoelwater vrij. Dit spoelwater zakt grotendeels weer weg in de bodem of wordt afgevoerd richting sloten of de Maas. Met de inzet van spoelwaterterugwinunits (STU’s) kiezen we bewust voor het zuiveren en hergebruiken van spoelwater. De installaties bevatten techniek waarmee 95% van het spoelwater kan worden teruggewonnen en kan worden hergebruikt als drinkwater. Zo hoeven we minder grondwater op te pompen voor de productie van ons drinkwater. Met de inzet van STU’s kiezen wij – in lijn met ons streven naar zero waste en waterbesparing – bewust voor het vasthouden, zuiveren en hergebruiken van spoelwater. Het helpt ons om het kostbare grondwater zo volledig mogelijk in te zetten voor het hoogste doel: drinkwater.
Bewust. Natuurlijk.
Brabant Water is het duurzame drinkwaterbedrijf dat dag en nacht drink- en industriewater levert aan 2,6 miljoen inwoners en bedrijven in Brabant en een klein gedeelte van Zeeland. Water uit de beste bronnen, gelegen in prachtige natuurgebieden.
Als drinkwaterbedrijf is onze missie kristalhelder: Brabant Water levert drinkwater uit de beste bronnen. Met bijna 1.000 mensen zorgen we voor voldoende en betrouwbaar drinkwater voor heel Brabant. Onze klanten rekenen blindelings op ons. We doen ons werk met trots, vakmanschap en zorg voor mens, natuur en omgeving. Maar we beseffen ons ook dat onze rol nog verder gaat. Met een duurzame watervoorziening van bron tot kraan voor ogen, willen we maatschappelijke waarde toevoegen voor huidige en toekomstige generaties.
Bewust. Natuurlijk.
Samen slimmer met water
We zetten een belangrijke stap richting duurzaam watergebruik met het waterbespaarlabel: een label om bewustwording te vergroten en te inspireren om slimmer met drinkwater om te gaan. Het label wordt toegepast in tips, acties en projecten die bijdragen aan waterbesparing, zowel thuis als op het werk. Met eenvoudige aanpassingen in het dagelijks leven, zoals korter douchen of het gebruik van waterbesparende apparaten, kunnen we samen een groot verschil maken.
Samen maken we een positief verschil!
