Komt er geen of bruin water bij u uit de kraan? Of is de waterdruk lager dan u gewend bent? Dat kan komen door geplande onderhoudswerkzaamheden of door een storing. Het kan ook gebeuren tijdens zeer warm weer, als veel huishoudens gelijktijdig water gebruiken.

​​​​Waterstoring melden?

Via de website waterstoring.nl vindt u alle geregistreerde waterstoringen. Staat de storing in uw woonplaats niet hierbij? Bel dan ons storingsnummer 073 683 80 00  (keuze 1). Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar.

Watergebruik tijdens warm weer

Als er extreem veel water gebruikt wordt op hetzelfde moment, kan het zijn dat er minder water, en/of bruin water uit de kraan komt.  Door de extreme vraag naar water, neemt de snelheid van het water door waterleidingen toe. Om water met voldoende druk te houden, werken de pompen binnen het waterleidingnet extra hard, maar bij extreme vraag is dit niet meer haalbaar. Hierdoor neemt de druk in de leidingen af en merk je dat aan de druk van water uit de kraan.

Met name in de ochtend tussen 06.00 en 9.00 uur en ‘s avonds tussen 18.00 uur en 22.00 is de vraag naar water nu het grootst doordat veel Brabanders tegelijk douchen, de tuin sproeien, (af)wassen en zwembadjes vullen. Dit zijn de zogenaamde piekuren.

Veel gestelde vragen over hitte en watergebruik

Hoe kunnen we minder kraanwater gebruiken tijdens een hittegolf?

U kunt meehelpen om minder kraanwater te gebruiken door:

  • De tuin niet te sproeien 
  • Planten die het écht heel hard nodig hebben bij de wortels (regen)water te geven met een gieter
  • De auto niet te wassen of in de milieuvriendelijke wasstraat te wassen
  • Vaatwasser of wasmachine alleen vol aan te zetten
  • Het zwembadje even niet vullen en andere verfrissende waterspelletjes kiezen 
  • Geen bad te vullen maar in plaats daarvan korter douchen

Daarnaast adviseren we om niet-noodzakelijk watergebruik te beperken tijdens de ochtend- en avonduren (tussen 6.00 uur en 9.00 uur en tussen 18.00 uur en 22.00 uur). Dus om tijdens de ochtend- en avondpiek bovenstaande activiteiten niet, of korter uit te voeren

Hoe kan het dat er bruin water uit de kraan komt en kun je het drinken?

Bruin water wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het grondwater. Deze deeltjes worden voor het grootste deel uit het water gefilterd tijdens het zuiveren van het grondwater tot kraanwater. Een klein deel gaat door de filters heen en zet zich af in de leidingen. Onder normale omstandigheden merk je daar niets van. Bij een hogere stroomsnelheid laten deze ijzer en mangaandeeltjes los en kan er bruin water ontstaan. Bruin water ziet er niet fris uit, maar is niet schadelijk voor de gezondheid

 

Ik merk niks van minder water uit de kraan. Waarom roepen jullie mij op om minder water te gebruiken tijdens piekuren?

We roepen uw hulp in op moment dat we de watervraag extreem zien stijgen. Hierdoor kunnen we voorkomen dat er problemen ontstaan. Bovendien heeft niet iedereen evenveel last van minder waterdruk. Als u meer aan het begin van een leiding zit, waar drinkwater via een grote leiding een gebied binnenkomt, hebt u minder last van de lagere waterdruk dan iemand die aan het einde van een waterleiding zit. Door allemaal een beetje minder te gebruiken, helpt u dus ook het gezin en/of bedrijf verderop.

Schoonspoelen van de waterleidingen 

Brabant Water spoelt de leidingen regelmatig schoon. Door met veel druk een grote hoeveelheid water door de leidingen te pompen, komt er ijzerafzetting los van de binnenwand. Door dit doorspoelen kunt u tijdelijk water met een bruine kleur uit de kraan krijgen. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid. Tijdens en vlak na de werkzaamheden kan korte tijd de druk op het waterleidingnet variëren.  

Ook interessant