"Je zou er een badkuip zo groot als het Willem II voetbalstadion mee kunnen vullen."

Een drinkwaterbesparing van 400 miljoen liter. Vanochtend openden de algemeen directeur van Brabant Water Rob van Dongen en de Tilburgse wethouder Evelien Kostermans een installatie die ieder jaar 400.000 m³ drinkwater gaat besparen. Brabant Water vond een innovatieve manier om het drinkwater dat gebruikt wordt om de filters schoon te spoelen te hergebruiken.

Drinkwaterbesparing

"Drinkwaterbesparing vinden we heel belangrijk bij Brabant Water", zegt algemeen directeur Rob van Dongen. "We helpen Brabanders het hele jaar door om bewust te zijn van hun drinkwatergebruik. En ook denken we graag mee met bedrijven die vragen hebben over waterbesparing. Daarom ben ik er zo trots op dat we ook in onze eigen bedrijfsvoering vandaag deze grote stap zetten. Deze nieuwe innovatieve installatie is super efficiënt en bespaart jaarlijks 400.000 m³ water. Je zou er een badkuip zo groot als het Tilburgse Willem II voetbalstadion mee kunnen vullen."

installatie

Rechtszaak tegen drinkwaterproductie

Een toenemende bevolking en groeiende economie zorgen dat er in Brabant meer drinkwaterwater nodig is. "Met drinkwaterbesparing kunnen we die groei proberen af te vlakken", legt van Dongen uit. "Tegelijkertijd moeten we er ook op kunnen vertrouwen dat we onze bestaande bronnen kunnen blijven gebruiken."

En daar wringt de schoen, want juist in Tilburg staat de bestaande drinkwaterwinning onder druk. In een lopende rechtszaak eist de Brabantse Milieu Federatie (BMF) dat de jaarlijkse drinkwaterproductie terug moet met 3,3 miljoen m³. "Als we in Brabant niet meer op onze bestaande bronnen kunnen rekenen, dan kunnen we de drinkwatervoorziening niet meer waarborgen."

Wat is spoelwater?  

Wij maken drinkwater van grondwater dat gemiddeld de lengte van twee voetbalvelden (zo’n 200 meter) diep uit de grond komt. Dat grondwater is vaak eeuwenoud en van hele goede kwaliteit. Hierin zitten van nature nog hele klein deeltjes ijzer en mangaan, die in een zandfilter achterblijven. Dat zandfilter laat na verloop van tijd het water niet meer goed door. Dan moet het schoongemaakt worden, door er in omgekeerde richting drinkwater door te persen. Het water dat daarbij vrijkomt heet spoelwater. Daar zitten dan heel veel ijzer- en mangaandeeltjes in. In de spoelwaterterugwinunit worden die deeltjes er weer uitgehaald waardoor er schoon drinkwater overblijft.

Innovatie 

Onze spoelwaterterugwinunit in Tilburg is uniek omdat het gebruik maakt van keramische-membraan-technologie. Met deze innovatieve techniek wordt 95 procent van het spoelwater teruggewonnen. Veel meer dan met de tot nu toe gangbare installaties. Het is voor het eerst in Nederland dat die installatie op zo’n grote schaal wordt toegepast. 

Meer lezen over