De eerste prioriteit van Brabant Water is en blijft dat alle Brabanders 24/7 kunnen rekenen op zuiver en betrouwbaar water, zowel nu als in de toekomst. Om dat te kunnen garanderen, voert de organisatie daarom, naast geplande werkzaamheden, ook omvangrijke projecten uit.

Een van deze omvangrijke projecten is de bouw van twee nieuwe reinwaterkelders op de productielocatie in Veghel. Als gevolg van de nog steeds stijgende vraag naar drinkwater heeft Brabant Water, in samenwerking met diverse partijen als Van Boekel Bouw & Infra, KIM Apparatenbouw, Moekotte en GW Leidingtechniek, de opslagcapaciteit verhoogd om de drinkwatervoorziening klaar te maken voor de toekomst. Deze twee nieuwe reinwaterkelders hebben een totale oppervlakte van ca. 2.410 m2  en een bruto inhoud van ca. 8.670 m3 en worden gescheiden met een tussenwand.


Foto: kijkje achter de schermen bij de bouw van twee reinwaterkelders

Wat is een reinwaterkelder?

Een reinwaterkelder is een opslaglocatie met gezuiverd drinkwater. Deze betonnen kelders worden gevuld als de vraag naar drinkwater klein is en vervolgens ingezet op de momenten waarop het waterverbruik hoog is. Ons waterverbruik is namelijk de gehele dag door niet hetzelfde. In de ochtend en avond verbruiken we vaak meer water (denk aan douchen, het zetten van koffie/thee en het gebruikmaken van het toilet) dan ’s nachts. Met behulp van een reinwaterkelder is het mogelijk om 24/7 voldoende water te leveren.

Daarnaast heeft een reinwaterkelder nog een andere belangrijke functie. Mochten we ooit in een situatie komen dat het waterproductieproces verstoord wordt, dan zorgt een reinwaterkelder ervoor dat we alsnog een bepaalde tijd water kunnen leveren.

Meer lezen over