Vaker met elkaar Het Goede Gesprek voeren over inzet, prestaties, talenten en ontwikkeling is een essentiële stap om te komen tot een wendbare organisatie. Immers, wie het beste uit zichzelf haalt, haalt ook het beste uit Brabant Water. Daarom is een van de uitgangspunten van de nieuwe ontwikkelcyclus de inzet op talent. Een verhaal uit de praktijk over Tom Immink, ICT-bedrijfskundige, die binnen zijn team precies de rol kreeg die hij ambieerde.

Als je iets echt wilt, dan lukt het

In 2009 kwam Tom Immink bij Brabant Water binnen als trainee. In die rol ontdekte hij vele facetten van de organisatie en leerde hij zijn talent te benutten. Elf jaar en meerdere ontwikkelingen verder, is Tom nog steeds niet uitgeleerd. “Natuurlijk ben ik gestimuleerd, maar je moet het wel zelf doen.”

Zo’n 3,5 jaar geleden werd Tom wat onrustig in zijn functie als ICT-bedrijfskundige. Brabant Water bood loopbaanbegeleiding aan zodat hij kon herontdekken waarvan zijn hart sneller ging kloppen. “Door mijn studie Bedrijfskundige Informatica voelde ik me altijd al een brug tussen technische ICT’ers en gebruikers”, vertelt Tom. “Ik spreek beide talen. Uit het loopbaantraject bleek vervolgens dat ik veel positieve energie haal uit het geven van opleidingen en het vooruit helpen van collega’s. Met twee ouders die leraar zijn, vielen voor mij op dat moment de puzzelstukjes op hun plek. Maar dan is een daadwerkelijke stap binnen je bedrijf natuurlijk nog niet gezet.”

Positief gestimuleerd

Na overleg met zijn leidinggevende schreef Tom een functieprofiel voor opleidingscoördinator en kaartte hij binnen de organisatie aan dat hij kansen zag in het intern opleiden van collega’s. “Ik ben daarin heel erg gestimuleerd door gesprekken met mijn leidinggevende, maar je moet het uiteindelijk wel zelf doen.”

Tom kreeg binnen zijn team precies de rol die hij ambieerde. Als ICT-bedrijfskundige besteedt hij inmiddels een groot deel van zijn tijd aan het geven en organiseren van interne ICT-opleidingen en het ondersteunen van collega’s in het werken met Sharepoint en andere kantoorapplicaties. Ook volgde hij een cursus en opleiding om te blijven groeien in zijn rol als trainer.

Vrijheid om kansen na te streven

Bij persoonlijke en professionele ontwikkeling gaat het volgens Tom heel nadrukkelijk om geven en nemen. “Je moet je best doen voor je werkgever”, vindt hij, “maar je werkgever moet ook z’n best doen voor jou. Door het werk uitdagend te houden, medewerkers te respecteren en vooral ook door hen de vrijheid te geven om kansen na te streven.”

Daarom is het goed dat er binnen Brabant Water meer nadruk kwam te liggen op eigen regie en tegelijkertijd meer aandacht was voor inzet op talent, ontwikkelruimte en goede, gelijkwaardige gesprekken tussen leidinggevenden en medewerkers.”

 “Ik verwacht dat dat iets positiefs teweeg zal brengen, omdat je als bedrijf laat zien dat je openheid belangrijk vindt. Het straalt uit naar zowel leidinggevenden als medewerkers dat het goed is om te blijven praten. Niet alleen over prestaties, maar ook over hoe het met je gaat.” Met een pasgeboren dochter en eentje van 2,5 jaar, is de werk-privébalans bijvoorbeeld een mooi thema voor Tom. “Ook daarover moet je in vertrouwen van gedachten kunnen wisselen.”

Ook interessant

Meer lezen over