Bij veertig sportaccommodaties in Eindhoven meet Brabant Water het waterverbruik op afstand. De waterstanden worden vervolgens direct digitaal doorgegeven aan de gemeente Eindhoven. "De administratieve lasten zijn voor ons sterk verminderd en de kans op fouten is nihil", aldus energiecoördinator Michel Gies van de gemeente Eindhoven.

In het project in Eindhoven wordt de meterstand bij twintig grote sportaccommodaties met behulp van dataloggers dagelijks bijgehouden. Bij twintig kleinere gebouwen wordt de stand van de watermeters twee keer per jaar via een ‘walk-by’ systeem opgenomen. Bij dit systeem hoeft de meteropnemer niet meer direct bij de watermeter te zijn om de meterstand op te nemen. De data wordt ontsloten via veilige omgevingen, die door dataspecialisten van Brabant Water in orde zijn bevonden. De veiligheid van de databronnen is daardoor gewaarborgd. 

Data digitaal beschikbaar

"Onze ervaringen met deze slimme watermeters zijn erg positief. Wij hebben nu exact inzicht in ons verbruik", zegt Michel Gies. "Doordat wij alle data over het waterverbruik digitaal beschikbaar krijgen, kunnen wij achteraf eenvoudig de kosten controleren. Daarnaast kunnen wij gericht sturen op het waterverbruik bij bepaalde accommodaties, als dat nodig mocht zijn."

“Onze eerste ervaring met deze slimme watermeters zijn erg positief. Wij hebben nu exact inzicht in ons verbruik!”

Michel Gies, energiecoördinator Gemeente Eindhoven

Kwaliteit waarborgen

Volgens de energiecoördinator heeft Brabant Water met de slimme watermeters goud in handen. "Ik denk dat veel mensen en organisaties blij worden, als ze zelf geen watermeterstanden meer hoeven op te nemen en door te geven. Als gemeente Eindhoven zijn wij samen met Brabant Water aan het bekijken of we de slimme watermeter ook voor andere gemeentelijke gebouwen kunnen gaan gebruiken. Daarbij wordt het voor Brabant Water een uitdaging om bij het verder uitrollen van dit project de huidige kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen. Als dat hen lukt, ben ik er van overtuigd dat de slimme watermeter absoluut een succes wordt."

En dat is nou net de ambitie van Brabant Water. Met deze digitale innovatie is Brabant Water klaar voor de toekomst!