Voldoende zicht houden op het watergebruik, dat valt niet altijd mee. Zelfs voor drinkwaterbedrijf Brabant Water gaat het niet vanzelf. “Gelukkig hebben we al onze kantoor- en productielocaties voorzien van een slimme watermeter met lekdetectie”, zegt adviseur Smart Metering  Johan van Erp. “Een oplossing die al een paar keer zijn nut heeft bewezen. Zo ook op onze kantoorlocatie in Breda.”

Inzicht in watergebruik

Slimme watermeters brengen het watergebruik op alle locaties van Brabant Water in beeld. Die gegevens worden elke nacht automatisch verzameld en beschikbaar gemaakt. “Op het moment dat er een afwijkend patroon zichtbaar is, krijgen we automatisch een melding via e-mail. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er langere tijd geen nul-verbruik te zien is of wanneer er ineens hele hoge verbruiken te zien zijn."

Ontdekking op onze kantoorlocatie in Breda

Deze meetdienst is ook actief op onze kantoorlocatie in Breda. De meetwaarden maakten duidelijk dat er continu water gebruikt werd, ook ‘s-nachts. Zeker in kantoorpanden is het te verwachten dat het watergebruik ’s-nachts daalt naar nul. Reden voor beheerder Marco Veld om op onderzoek uit te gaan. Hij constateerde dat één van de reservoirs voor de luchtbevochtiging lekte. Normaal gesproken zou dit niet opvallen omdat de locatie van de lekkage dusdanig was dat het water direct het riool inliep. Dankzij de slimme watermeters werd dit euvel toch gesignaleerd. Zonder meetdata zou deze situatie geleid hebben tot een waterverlies van 2.000 m³ op jaarbasis. Wat pas duidelijk zou worden op het moment dat de jaarafrekening, die dan zo’n 1000 euro hoger uit zou vallen dan het jaar ervoor.

"Ik ben blij dat ik deze signalering kreeg. Hierdoor kon ik op zoek gaan naar de oorzaak en dat heeft vele liters waters bespaard."

Marco Veld (rechts), locatiebeheerder bij Brabant Water