Brabant Water heeft in samenwerking met Techtenna een pilot uitgevoerd met het uitlezen van 300 watermeters in de gemeente Breda. Driehonderd watermeters, waaronder vijftig in gemeentelijke panden, werden succesvol en op afstand uitgelezen. Tijdens de pilot bleek dat één van de gebouwen een zeer hoog continu verbruik had door lekkende toiletreservoirs. Met het oplossen van deze lekkage bespaart de gemeente Breda jaarlijks vier miljoen liter water.

Actueel inzicht in watergebruik

Het uitlezen van de meters verliep middels een LoRaWAN netwerk en maakt het handmatig doorgeven van meterstanden overbodig. Ook zorgen de slimme watermeters voor een actueel inzicht in het gebruik en maken ze daarmee waterbesparingen mogelijk. 

Waterbewustzijn verhogen

Eén van onze prioriteiten is het verhogen van waterbewustzijn in de maatschappij. Dit om de groei in het watergebruik af te vlakken. Een belangrijk aspect hierbij is het hebben van actueel inzicht in watergebruik. Een slimme watermeter is dan een belangrijk hulpmiddel.

Pilot Techtenna

De uitdaging bij het uitlezen van watermeters ligt in de vaak moeilijke bereikbare bevestigingsplaatsen, waar reguliere communicatiemogelijkheden niet altijd toereikend zijn. Deze pilot heeft laten zien dat het netwerk van Techtenna goed functioneert voor het verzenden van waterdata. LoRaWAN heeft een groot bereik en maakt zeer energiezuinige meters mogelijk. Marco Sprenkels, CEO Techtenna, vertelt: “Fantastisch om de toewijding van Brabant Water en Gemeente Breda te zien om de bewustwording omtrent watergebruik te vergroten en hiermee een bijdrage te leveren richting de UN Sustainable Development Goals“.