Nu bekend is dat terrassen, strandtenten, bioscopen, restaurants, cafés, culturele instellingen, musea en het voortgezet onderwijs vanaf 1 juni weer open gaan, waarschuwen wij nogmaals voor de risico’s van legionella in de waterleiding. Na de vorige versoepeling van 11 mei zijn er, ondanks landelijke waarschuwingen, enkele gevallen van legionella in Gelderland geconstateerd. Bij de versoepeling van de maatregelen na 1 juni  gaat er een veelvoud aan bedrijven open. Daarom nogmaals aandacht om kranen goed door te spoelen als ze langer dan een week niet gebruikt zijn.

Over legionella

De legionellabacterie gedijt volgens het RIVM het beste in stilstaand water tussen de 20 en 50 graden. Door water te drinken kun je niet besmet raken met de legionellabacterie, maar wel door waterdruppels in te ademen.

Dat kan als water verdampt of verneveld is, zoals onder de douche, bij hogedrukspuiten, sproeisystemen of airconditioning. De meeste mensen worden niet ziek van de legionellabacterie, maar met name bij mensen met een kwetsbare gezondheid zoals ouderen kan besmetting met legionella leiden tot een ernstige longontsteking (veteranenziekte).

Kranen twee minuten doorspoelen

Is het water langer dan een week niet gebruikt? Dan adviseren wij de leidingen twee minuten door te spoelen als het weer in gebruik genomen wordt, zodat eventuele bacteriën weg zijn. Spoel ook de toiletten door. Door het spoelen wordt het water ververst en staat er weer koel water in de leidingen.

Bij het beheersen van risico’s rond legionella ligt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de binneninstallatie.

Warm weer

De kans dat de legionellabacterie snel groeit in stilstaand water, neemt toe naarmate het warmer wordt. Dus juist in deze periode van het jaar is het belangrijk dat horeca, culturele instellingen en het voortgezet onderwijs extra waakzaam zijn voor legionella.

    Ook interessant