Op 22 maart ondertekenden de Nederlandse Drinkwaterbedrijven het samenwerkingsverband 'Blauwe netten', gericht op een duurzamere drinkwatersector. Zij werken dit jaar samen op verdere verduurzaming van energiegebruik, het invoeren van een grondstoffenpaspoort voor de infrastructuur en de verduurzaming van benodigde hulpstoffen voor de waterzuivering.

Blauwe netten

Drinkwaterbedrijven Evides, Oasen, Waternet, Waterbedrijf Groningen, PWN, Brabant Water, Dunea en Vitens lanceren het platform 'Blauwe netten' om deze samenwerking vorm te kunnen geven. Op 22 maart, Wereld Waterdag en de dag waar het belang van de natuur en water centraal staat, zetten de directeuren en duurzaamheidsmanagers van de waterbedrijven hun handtekening onder het initiatief dat begeleid wordt door MVO Nederland.  

"Vanuit MVO Nederland zijn wij razend enthousiast over deze stap", aldus Pieter van den Herik, operationeel directeur van MVO Nederland. "Eerder zagen we al de succesvolle samenwerking van infrabeheerders in Groene Netten. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de watersector via Blauwe netten nog sneller stappen kan zetten naar een innovatieve, circulaire economie."

Drie duurzaamheidsthema's

De drinkwaterbedrijven werken dit jaar al samen op drie concrete projectthema's. Ze richten zich eerst op de verdere verduurzaming van hun eigen energieverbruik door duurzaam inkopen, duurzaam opwekken en door een efficiëntere distributie van het drinkwater. Daarnaast gaan ze werken aan een eenduidige methodiek voor een grondstoffenpaspoort voor onze infrastructuur. Zo kunnen ze –onder andere- later onze afvalstromen verminderen of beter hergebruiken. Tot slot zetten de waterbedrijven in op het verduurzamen van de hulpstoffen die nodig zijn bij waterzuivering.  

"Wij omarmen de Europese doelstelling om uiterlijk in 2020 de CO2-uitstoot te reduceren met 20 procent, naast 20 procent energieverduurzaming en 20 procent eigen duurzame energieopwekking, gerekend vanaf het peiljaar 1990. Hoewel we al sinds 2013 klimaatneutraal zijn, zoeken we altijd naar mogelijkheden om verder te verduurzamen," zegt Renate Rijken, manager Bestuurszaken bij Brabant Water.

Het platform Blauwe Netten wordt ondersteund door MVO Nederland, als deel van de strategische agenda 2025.

Ook interessant

Meer lezen over