Coca-Cola zet net als Brabant Water in op duurzaam waterverbruik. De Coca-Cola fabriek in Dongen ontving dit jaar het platinum certificaat van de Alliance for Waterstewardship. Een unieke erkenning voor duurzaam waterverbruik binnen de fabriek én daarbuiten. Jos Peeters, Environmental Manager bij Coca-Cola Europacific Partners vertelt wat Coca-Cola daarvoor doet.

Slim hergebruiken en innoveren

"Als voedingsmiddelenproducent zijn we aan veel regels gebonden. Niet alles kan of mag. Toch hebben we ons waterverbruik al sterk gereduceerd: voor elke liter frisdrank is nu minder dan anderhalve liter water nodig! Dat was eerder 1,7 liter. Hoe we dat bereiken? Door hergebruik van het spoelwater voor de reiniging van kratten en bijvoorbeeld het meer inzetten van perslucht. Per jaar besparen we daarmee zo'n 7.000 m3 water. En met twee andere verbeteringen die voor 2022 op de planning staan, besparen we nog eens 18.000 m3."

Slim samenwerken

"In onze productie gebruiken we voor 80% water uit eigen bronnen. Om onze kwaliteit te kunnen blijven garanderen, is verduurzamen van waterverbruik in onze omgeving essentieel. Daarvoor brachten we allereerst de waterstromen in kaart. Welk water worden er gebruikt? Wie pompt water op? Waar gaat gebruikt water heen? Met andere bedrijven hier delen we dezelfde zuiveringsinstallatie en afvalwater van het ene bedrijf wordt nu na zuivering gebruikt door een ander bedrijf."

"We onttrekken allebei water en zijn allebei doordrongen van de noodzaak tot besparing en bescherming."

Jos Peeters,

Environmental Manager Coca-Cola

Teruggeven aan de natuur

"Samen met andere betrokken partijen onderzoeken we daarnaast de mogelijkheid om meer water terug te geven aan de natuur. Ons doel? Vanaf 2030 evenveel water aanvullen als dat we verbruiken. In die samenwerkingen ontdek ik steeds vaker overeenkomsten tussen Coca-Cola en Brabant Water: We onttrekken allebei water en zijn allebei doordrongen van de noodzaak tot besparing en bescherming. We zijn het eigenlijk altijd met elkaar eens."

Ook interessant