Nu bekend is dat bioscopen, restaurants, cafés, culturele instellingen en musea weer open mogen, waarschuwen wij voor de risico’s van legionella in de waterleiding. Als de waterleiding al een tijd niet gebruikt is, kan de legionella bacterie zich hier nestelen. Daarom: spoel de kranen twee minuten door als ze langer dan een week niet gebruikt zijn.

Over legionella

De legionellabacterie gedijt volgens het RIVM het beste in stilstaand water tussen de 20 en 50 graden. Door water te drinken kun je niet besmet raken met de legionellabacterie, maar wel door waterdruppels in te ademen.

Dat kan als water verdampt of verneveld is, zoals onder de douche, bij hogedrukspuiten, sproeisystemen of airconditioning. De meeste mensen worden niet ziek van de legionellabacterie, maar met name bij mensen met een kwetsbare gezondheid zoals ouderen kan besmetting met legionella leiden tot een ernstige longontsteking (veteranenziekte).

Kranen twee minuten doorspoelen

Is het water langer dan een week niet gebruikt? Dan adviseren wij de leidingen twee minuten door te spoelen als het weer in gebruik genomen wordt, zodat eventuele bacteriën weg zijn. Spoel ook de toiletten door. Door het spoelen wordt het water ververst en staat er weer koel water in de leidingen.

Bij het beheersen van risico’s rond legionella ligt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de binneninstallatie.

Ook interessant