Dit jaar is 'water drinken' het thema van de Koningspelen die vrijdag 12 april in heel Nederland plaatsvindt. Hoewel kinderen kraanwater lekker vinden, blijft het drinken ervan toch achter. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 3.300 basisschoolleerlingen tussen de 4 en 12 jaar. Brabant Water stimuleert het drinken van kraanwater bij de jeugd. Op 12 april is in de JOGG-gemeente Meierijstad feestelijk een tappunt geopend samen met de kinderen van basisschool Petrus en Paulus voor de aftrap van de campagne DrinkWater. 

De gezondste dorstlesser

Ruim 67% van de basisschoolkinderen krijgen van hun ouders zoet drinken mee naar school. Ook ontbreekt het op veel scholen aan goede mogelijkheden om kraanwater te tappen. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 3.300 basisschoolleerlingen door onderzoeksbureau Kantar, in opdracht van de Nederlandse drinkwaterbedrijven.

Terwijl kraanwater wel degelijk een populaire dorstlesser is onder kinderen op de basisschool: twee derde vindt kraanwater (een beetje tot heel) lekker. Drie op de vier kinderen drinkt het thuis iedere dag. In Brabant geeft 89% van de kinderen aan al wel eens kraanwater te drinken op school. En in vergelijking met de rest van de kinderen in Nederland (46%) geeft 52% van de Brabantse kinderen aan meer water te gaan drinken op school!

1 op 8 kinderen drinkt nooit kraanwater op school

Een op de acht kinderen (12%) geeft aan nooit kraanwater te drinken op school. Als reden geven ze aan dat ze ander drinken meekrijgen vanuit huis (55%), het niet lekker vinden (21%) en geen mogelijkheid hebben om hun bidon te vullen (5%). De helft van de kinderen die kraanwater meenemen naar school, vult het bidon op de wc's.

De wereld achter kraanwater ontdekken

De drinkwaterbedrijven hebben de afgelopen jaren honderden watertappunten buiten en binnen bij scholen, instellingen, stations en bedrijven geopend. Ze willen dat kraanwater op zoveel mogelijk openbare plekken meer beschikbaar wordt. De vraag naar tappunten neemt in heel Nederland toe. Brabant Water biedt het educatieprogramma 'Les je dorst' aan op basisscholen, stelt kraanwater beschikbaar bij activiteiten voor de jeugd en plaats buiten- en binnen tappunten op diverse plekken. Zo wordt het drinken van kraanwater onder de aandacht gebracht in heel Brabant. 

Jongeren op gezond gewicht

Om het drinken van kraanwater te stimuleren bij de jeugd werkt Brabant Water samen met JOGG-gemeenten (Jongeren op gezond gewicht). In Brabant zijn er 16 JOGG-gemeenten die het drinken van kraanwater onder de aandacht brengen. Op 12 april, de dag van de Koningspelen, openden wethouder Coby van der Pas, Eric Rath (Rotary Veghel) en Renate Rijken (Brabant Water) een watertappunt op het Antoniusplein in Eerde. Dat deden zij samen met leerlingen van basisschool Petrus en Paulus. In gemeente Meijerijstad is dit een feestelijke aftrap van de campagne DrinkWater. Brabant Water gaat in samenwerking met de gemeente op meerdere plekken tappunten plaatsen.

Ook interessant

Meer lezen over