Elke ochtend volgde Joris Mathijssen exact hetzelfde ritueel. Voordat hij in zijn kaasmakerij in Udenhout aan de slag ging om circa 6.000 liter melk te verwerken tot kaas en boter voor Albert Heijn, horecagroothandel Hanos en talloze andere (land)winkels, zette hij een klep in de waterleiding om. Vanaf dat moment ging al het drinkwater vanaf de aansluiting met een capaciteit van 2,5 m.³/uur rechtstreeks naar de kaasmakerij.

Was alle melk van die dag verwerkt? Dan ging de klep weer om. En werd de buffer van 4 m³ waaruit de 220 koeien drinken, weer langzaam gevuld met drinkwater. Maar door de jaren heen kost het steeds meer moeite om die buffer te vullen en gevuld te houden. Tot er in 2019 iets verandert.

Waterverbruik stijgt onder andere door klimaatverandering 

Joris: "Wist je dat een gezonde melkkoe onder normale omstandigheden zo'n 100 liter per dag drinkt? Dat zorgt ervoor dat we tegenwoordig 22 m³ drinkwater per dag verbruiken. En als een koe het warm krijgt, kan dat zelfs oplopen tot het dubbele. Dan wil je absoluut niet dat je koeien zonder water komen te staan. Maar bij warm weer drinken de dames die buffer in een uur leeg." 

En dan is er nog de nieuwe pasteur. Sinds Joris en Mascha Mathijssen in 2020 overschakelden van rauwmelkse boerenkaas naar ‘kaas van de boerderij’ (gepasteuriseerde kaas die op de boerderij wordt gemaakt), moet alle melk gepasteuriseerd worden: minimaal 20 seconden op 74 °C. Om verspilling van melk te voorkomen en de voedselveiligheid te garanderen, warmen ze die machine op met 3,5 m³ drinkwater.

"Onze dames zijn topsporters. Ze verdienen de beste behandeling, het beste voer en het beste water. Alleen zo kunnen ze topprestaties leveren."

Joris en Mascha Mathijssen, eigenaren Kaasboerderij Mathijssen

Grotere aansluiting is de oplossing 

In 2019 bespreken Joris en Mascha hun stijgende vraag naar kwalitatief goed drinkwater met accountmanager Jack Jacobs. In overleg met hem wordt de aanvoer veranderd en de capaciteit van de aansluiting vergroot naar 10 m³/uur. 

Joris: "Die klep hoeven we nu dus niet meer om te zetten. Ook nu de zomers warmer worden en langer duren, kunnen we alle piekmomenten opvangen, onze koeien gezond houden én de kwaliteit van onze producten hoog houden." 

Alleen de beste kwaliteit drinkwater is goed genoeg 

Want voldoende water, ook op piekmomenten, is niet het enige. Het moet ook nog eens kwalitatief goed en gezond water zijn. Joris vertelt waarom: 

"In de kaasmakerij gebruiken we drinkwater in het productieproces van onze kaas en boter. Daarnaast gebruiken we het voor reiniging én om de pasteur voor te verwarmen. We moeten daarom wel de beste kwaliteit drinkwater hebben.” 

En ook voor de koeien is die goede kwaliteit drinkwater van levensbelang: 

"Koeien zijn hele gevoelige dieren. Als ze te weinig water krijgen, neemt de melkproductie af. En is het water niet zuiver, dan gebeurt hetzelfde of worden ze zelfs ziek. Kortom: voldoende kwalitatief goed drinkwater is voor ons bedrijf letterlijk van levensbelang. Dankzij Brabant Water hoeven wij ons daar geen zorgen over te maken: het is gewoon goed!"