Kruimelpad
Brabant Water en industrie: "Wie klaar wil zijn voor de toekomst denkt nu na over hergebruik"
“Water is niet vanzelfsprekend, de warme zomers van de laatste jaren maken duidelijk dat de samenleving bewust moet omgaan met de watervoorziening”, zegt Franco Moonen - onze accountmanager Industrie. Zo maakt frietproducent Agristo in Tilburg gebruik van nagezuiverd restwater uit de industrie. “Dat levert een besparing van vijftien procent op in het leidingwaterverbruik én het scheelt in de zuiveringslasten.” Een win-winsituatie voor bedrijf én milieu.
Groeiende economie en steden
De economie groeit en de steden krijgen steeds meer inwoners. De kraan kan niet eindeloos openstaan en ook het Brabantse bedrijfsleven is zich daar meer en meer bewust van, stelt de accountmanager. “Kijkend naar de toekomst is hergebruik onvermijdelijk”, benadrukt Moonen.
Gezamenlijke afvalwaterzuivering
Vier bedrijven in Tilburg en Dongen, bij industrieterrein Vossenberg, verbruiken jaarlijks miljoenen kuubs water in het productieproces. De bedrijven werken samen met de zuivering van het afvalwater, dat via een zuiveringsinstallatie van New Water Business Tilburg op het Wilhelminakanaal wordt geloosd.
Waterhergebruik
Het gezuiverde water, in vaktermen effluent genoemd, ondergaat nu bij aardappelverwerker Agristo een extra nafiltering waardoor het geschikt is voor hergebruik in de stoomketels en de koelcondensors. “Dat scheelt minstens vijftien procent van het drinkwaterverbruik”, merkt Moonen op. De installatie bij Agristo betreft een innovatieve chemievrije oplossing van het Brabantse bedrijf Pathema. Wellicht is in de toekomst een verdere besparing mogelijk als het gefilterde effluent ook nog ‘foodsafe’ kan worden gemaakt en benut kan worden voor bijvoorbeeld het wassen van aardappelen.
Voorbeeld
Brabant Water volgt deze ontwikkeling met belangstelling. “Het dient ook als voorbeeld voor andere industriële klanten, om zo min mogelijk drinkwater te gebruiken voor bedrijfsprocessen.”
Het hergebruik van effluent is één mogelijkheid, maar er zijn ook andere duurzame alternatieven, zoals het opvangen en inzetten van hemelwater.
“Een watertechnoloog komt bij het bedrijf langs en kijkt samen met de ondernemer waar de kansen liggen."
Franco Moonen, accountmanager Industrie bij Brabant Water
Waterscan
Om te kijken wat de mogelijkheden zijn, maakt Brabant Water een zogeheten waterscan van de waterhuishouding van de onderneming. “Een watertechnoloog komt bij het bedrijf langs en kijkt samen met de ondernemer waar de kansen liggen.” Daarbij wordt ook rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen.
Investering in toekomst
Bij circulair denken snijdt het mes bovendien aan twee kanten, zegt Moonen. “Het scheelt ook in de rioolheffing - in sommige gemeenten is deze hoger dan de inkoopprijs van leidingwater.”
Maar bovenal is een investering in circulariteit ook een investering in de toekomst. Het van origine Belgische Agristo is een familiebedrijf en de eigenaren denken ook aan de volgende generaties. “Als je als onderneming ook later wilt blijven groeien, dan zal je nu al naar alternatieven moeten kijken."
Ik wil ook een gratis Brabant waterscan
Auteur: Han Verbeem van RegioinBedrijf