Het was op 22 januari 1973 dat er voor het eerst drinkwater kwam uit de bronnen, precies gelegen op de gemeentegrens tussen Best en Son. Weilanden werden omgetoverd tot bos, bronnen werden aangeboord en er kwam een drinkwaterproductie installatie. Nu - 50 jaar later - krijgen 24 dorpen en steden in 7 gemeenten hun drinkwater nog steeds iedere dag direct of indirect uit Son.

Het is zo vanzelfsprekend dat er iedere dag drinkwater uit de kraan komt, dat we er nauwelijks bij stilstaan dat dat water ergens wordt gemaakt. In Brabant staan 29 drinkwaterproductiebedrijven die dag en nacht drinkwater maken. Via meer dan 18.000 kilometer waterleidingen, komt dat bij iedereen uit de kraan.

Duurzaam en lokaal

Begin jaren 70 was de voorloper van Brabant Water bezig met de aanleg van nieuwe drinkwaterbronnen. Er werd gezocht naar locaties waar diep in de bodem zuiver grondwater te vinden was. Met nieuwe, relatief kleine bronnen wilde men het drinkwater winnen vlak bij de dorpen en steden waar het water nodig was. Zo was er weinig energie en materiaal nodig om het water bij de gebruikers te krijgen. 

Op de grens van de gemeenten Son en Best vonden ze een heel geschikte plek. Zodoende leverde het drinkwaterbedrijf, precies 50 jaar geleden, voor het eerst drinkwater uit de bronnen van Best en Son. In totaal zijn 24 dorpen uit 7 gemeenten aangesloten op de bron.

Vernieuwing voor de toekomst

Al 50 jaar levert de bron nagenoeg non-stop drinkwater. De productie lag in 2012, voor drie maanden, even stil toen de drinkwaterinstallatie volledig vernieuwd werd. 'Het is één van de mooiste projecten, waar ik met veel voldoening aan mee heb gewerkt', zegt Pierre Segers - Technisch Specialist bij Brabant Water. Segers werkt al bijna 35 jaar aan de drinkwaterinstallaties in Best en Son.

De komende jaren staan er weer grote werkzaamheden op het programma. De waterwinputten worden vervangen. 'Die putten kun je zien als lange buizen die hier - heel diep onder de grond - het eeuwenoude water opzuigen', legt Segers uit. 'Oorspronkelijk waren deze buizen gemaakt van rood teakhout met een metalen beslag eromheen. Een soort van hele lange ouderwetse regenton. Later is daar een extra buis aan de binnenkant bijgekomen. Nu staan die oude bronnen op de nominatie om na 50 jaar met pensioen te gaan.' Over ongeveer twee jaar komen er nieuwe putten waarmee de bron van Best en Son weer tientallen jaren vooruit kan!

Meer lezen over