Gaat u binnenkort op vakantie? Wanneer u langer dan een week niet thuis bent geweest, is het verstandig bij thuiskomst alle kranen en waterleidingen 1 minuut door te spoelen. Zo hebt u fris en lekker drinkwater. Bewust omgaan met water? Vang het water op: u kunt het prima gebruiken voor de schoonmaak of tuin.

Kraanwater is een versproduct

Tijdens vakanties staat het water in uw leidingen in huis soms wekenlang stil. Hierdoor is het water niet meer vers. Ook kunnen leidingen en kranen in huis metalen afgeven aan langdurig stilstaand water. Deze vormen geen risico voor de gezondheid, maar kunnen de smaak en geur van het water wel negatief beïnvloeden. Daarom adviseren wij iedereen om direct na thuiskomst de kranen minstens één minuut door te spoelen. Dit advies geldt ook voor de douchekop, buitenkraan en de tuinslang. 

Voorkom inademen waterdamp

Als de temperatuur in huis oploopt tot boven de 25 graden en het water langere tijd stilstaat, kan de legionellabacterie ontstaan. Het drinken van water met de legionellabacterie is niet gevaarlijk, maar het inademen van waterdamp – via de douche bijvoorbeeld -  kan de veteranenziekte veroorzaken. Voorkom daarom dat het water vernevelt tijdens het doorspoelen. Leg bij het doorspoelen de douchekop in een emmer met een dweil erover of houd hem onder water. 

Ons advies: leg bij het doorspoelen de douchekop in een emmer met een dweil erover of houd hem onder water. 

Gebruik het water dat u doorspoelt voor huis en tuin

Ga bewust om met water: Vang bij het doorspoelen het water op in een gieter of emmer. Gebruik het water vervolgens om mee schoon te maken of geef het aan de planten. Lees meer tips om slimmer om te gaan met water.

Hoe spoelt u de kranen door?

  • Begin met het doorspoelen van het toilet
  • Spoel daarna de kraan door die het dichtste bij de watermeter zit
  • Laat alle kranen goed doorlopen met warm en koud water gedurende één minuut
  • Vergeet niet de buitenkraan en tuinslang
  • Denk ook aan de badkraan, wastafel en douchekop
  • Brandslanghaspels kunt u overslaan. Deze zijn beveiligd of gekoppeld aan een leiding waarin water doorstroomt naar een kraan verderop.