Iedereen heeft de beelden nog voor ogen: drooggevallen beken, verdorde natuur en zelfs bosbranden. De verwoestende effecten van de droogte in Brabant worden steeds zichtbaarder. Hoe is die droogte ontstaan? En hoe kunnen we in Brabant het tij gaan keren? Dat is te zien in de kersverse documentaire ‘Droogte in Brabant’ van Omroep Brabant.

Het grondwaterpeil in Brabant zakt al jaren doordat het regenwater te snel wordt afgevoerd. Dat wordt pijnlijk zichtbaar in tijden dat er weinig ‘nieuw’ regenwater valt. De documentaire laat zien dat de oorzaak daarvan voor een groot deel terug te vinden is in de herinrichting van het landschap, begin 20e eeuw. Toen was alles erop gericht om het water zo snel mogelijk af te voeren. Nu zien we dat dit systeem niet meer werkt. 

Water langer vasthouden 

Om de verdere verdroging van Brabant te voorkomen, moeten delen van het landschap opnieuw worden ingericht. Hoe? Daar zijn al talrijke voorbeelden voor. Van de Peel tot Woensdrecht en van Eindhoven tot Wouw, overal zien we dat waterschappen, provincie en natuurorganisaties de eerste stappen zetten om verdroging tegen te gaan.

Brabanders

Maar Brabanders zitten ook niet stil. In Vught leggen bewoners samen een groendak van vetplantjes aan tegen de hitte. Een tuinder vertelt over een gevarieerd voedselbos, dat nauwelijks last heeft van droogte. In Rucphen zijn duizenden stoeptegels gelicht. En in Den Dungen proberen bewoners met andere stenen meer water in de straat vast te houden. Daarnaast krijgt iedereen tips van Brabant Water om bewust met drinkwater om te gaan.

Documentaire

Samen met Provincie Noord-Brabant, waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en de Dommel werkten Brabant Water aan deze documentaire van Omroep Brabant. Het belang van voldoende (grond)water en de samenwerking wordt hierin onderstreept.

'Droogte in Brabant' is vanaf donderdagmiddag 2 maart te zien op Omroep Brabant. Met elke week een nieuwe aflevering om 17.00 uur.
 

Bekijk de docuserie op Omroep Brabant

Meer lezen over