
Kruimelpad
Overeenkomst over waterwinning Gilzerbaan
De provincie Noord-Brabant, Brabant Water, Brabants Landschap en de Brabantse Milieufederatie hebben een belangrijke stap gezet. In goed overleg is een akkoord bereikt over de drinkwaterwinning bij de Gilzerbaan in Tilburg. De gemaakte afspraken zorgen ervoor dat kwetsbare natuur beter wordt beschermd, terwijl de levering van drinkwater in Midden-Brabant verzekerd blijft. De juridische procedure die hierover liep, is hiermee beëindigd.
Brabant Water pompt grondwater op bij de Gilzerbaan om er drinkwater van te maken. In 2020 gaf de provincie toestemming om de bestaande vergunning volledig te gebruiken. Daardoor mocht de grondwateronttrekking stijgen van 14,7 naar 18 miljoen m³ per jaar. Deze uitbreiding is nodig om ook in de toekomst voldoende drinkwater te kunnen leveren aan inwoners en bedrijven in Midden-Brabant.
De waterwinlocatie ligt echter vlak bij het Natura 2000-gebied De Regte Heide. Dit is een beschermd natuurgebied en heeft – net als veel andere natuurgebieden in Brabant – te maken met verdroging. Brabants Landschap en de Brabantse Milieufederatie maken zich sterk voor het behoud van deze natuur. Daarom startten zij in februari 2021 een juridische procedure tegen het besluit van de provincie.
Oplossing met oog voor beide belangen
De vier partijen hebben nu een gezamenlijke oplossing gevonden. De extra onttrekking bij de Gilzerbaan blijft bestaan. Tegelijkertijd wordt op andere plekken in Brabant, waar de natuur sterk afhankelijk is van de grondwaterstand, juist minder water opgepompt.
Heldere afspraken voor de toekomst
Het streven is om de maatregelen vanaf 2030 in te voeren, mits er dan voldoende aanvullende drinkwaterbronnen beschikbaar zijn. Dan wordt ook bepaald om welke natuurgebieden het precies gaat.
De provincie blijft ondertussen maatregelen nemen om de natuur in het gebied De Regte Heide/Riels Laag te beschermen. Ook wordt de toestand van dit gebied zorgvuldig gemonitord. Dat betekent dat er regelmatig wordt gekeken naar de grondwaterstand en de gezondheid van de natuur.