In alle bedrijfsprocessen zet Brabant Water in op Zero Waste, door het opnieuw gebruiken, recyclen en upcyclen van reststoffen en materialen. In dat kader wordt ook gekeken naar een duurzame herbestemming voor versleten bedrijfskleding. En dat hebben we gevonden!

Een afvalstof voor Brabant Water kan een waardevolle grondstof zijn voor een andere partij. Jaarlijks leveren we zo’n veertigduizend ton ijzer- en kalkhoudend slib, kalkpellets, kalkkorrels en gebruikt filterzand uit het productieproces aan partners in de omgeving voor een tweede leven. “Maar in eigen huis liggen ook voldoende kansen”, vindt Ed de Froe, procestechnicus bij Productie en onderdeel van de Werkgroep Zero Waste binnen Brabant Water. “Toch was voor versleten bedrijfskleding lange tijd geen eenduidige oplossing. Op sommige locaties werd de kleding ingezameld en door een afvalverwerker vernietigd, op andere plekken verdween het in de kliko. Dat moest beter kunnen.”

Hergebruik van werkkleding

In de zoektocht naar mogelijkheden om kleding centraal in te zamelen en duurzaam te verwerken, klopte Ed aan bij Erik Smits, medewerker bedrijfsvoering bij Distributie en contractmanager van de bedrijfskleding. “Op dat moment had ik net gesproken met onze huidige kledingleverancier Heigo”, vertelt Erik. “Naast het leveren van nieuwe kleding, recyclen zij ook versleten werkkleding.

Heigo is een aantal jaren geleden begonnen om hun werkkleding circulair te maken, passend bij hun vergaande duurzaamheidsambities. Zij hebben in samenwerking met CLS-Tex, ketenregisseur voor circulariteitsvraagstukken, een oplossing ontwikkeld om van versleten kleding zogenaamde circulaire Cliff-producten te vervaardigen die opnieuw inzetbaar zijn in het bedrijfsproces van Brabant Water. Een initiatief dat dus haarfijn aansloot op het vraagstuk vanuit de Werkgroep Zero Waste.”

“Nadat de bedrijfskleding door Brabant Water is ingeleverd, maken wij een vernietigingsverklaring en een besparingsrapportage van water, CO2 en de besparing in Euro’s ten opzichte van verbranding van deze materialen. Dit laat de exacte reductie van hun footprint zien”, aldus Tom Gerards Manager Sustainability bij Heigo.

Inzet van collega’s

Op de districtsmagazijnen in Breda, Eindhoven en Veghel zijn verzamelpunten ingericht waar monteurs en buitendienstmedewerkers hun versleten jassen, broeken, shirts, vesten, veiligheidsschoenen en -helmen kunnen inleveren. Zodra de geplaatste palletdozen vol zijn, worden deze opgestuurd naar de kledingleverancier. “Het succes van een initiatief als dit staat of valt met de inzet van collega’s die de bedrijfskleding dragen en daarna inleveren. Fijn dat alle collega’s hieraan meewerken, want het afgelopen jaar zamelden we maar liefst 930 kilo kleding in.”

Tastbare oplossing

We hebben van het Cliff-materiaal ‘stempelpalen en -planken’ samen met Heigo laten vervaardigen als vervanger voor de houten versies. Dit zijn producten die we in onze bedrijfsvoering gebruiken om waterleidingen te stutten tegen bijvoorbeeld drukstoten in het leidingnet. Ook hebben we bij ons waterproductiebedrijf in Eindhoven een inkoopstation bekleed met cliff materiaal. Het voordeel van Cliff materiaal is dat het milieuvriendelijk is, het niet rot en daardoor heel duurzaam is. 

inkoopstation bekleed met cliff materiaal

“De eerste cliffpalen zijn inmiddels getest in onze Proeftuin. Helaas zijn ze nog niet sterk genoeg voor onze toepassing. Daarom wordt er nu hard gewerkt om ze sterker te maken. Hopelijk kunnen we ze dit jaar nog in gebruik gaan nemen. Het is een mooi vooruitzicht. Dat onze monteurs straks werken met stempelpalen gemaakt van hun eigen oude jas. Zo sluiten we de cirkel.”

Ook interessant

Meer lezen over