Kruimelpad
Unieke nieuwe drinkwaterbron voor Brabant
Brabant Water heeft een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van een innovatieve drinkwaterbron voor de toekomst: brak grondwater. Op 25 november opende gedeputeerde Saskia Boelema – samen met algemeen directeur Rob van Dongen van Brabant Water – de nieuwe pilotinstallatie in Drongelen.
Brabant Water doet in Drongelen ervaring op met twee geavanceerde zuiveringstechnieken. Dit is essentieel om te bepalen welke technologie het meest geschikt is voor grootschalige toepassing en hoe de installatie er in 2030 uit moet zien. Daarnaast wordt nauwkeurig gemeten wat de effecten van waterwinning zijn op de diepe ondergrond. Het doel is om vanaf 2030 jaarlijks 5 miljard liter drinkwater te produceren uit brak grondwater.
Waarom is dit nodig?
Als duurzaam drinkwaterbedrijf leveren wij dag en nacht drink- en industriewater aan 2,6 miljoen inwoners en bedrijven in Brabant en een klein gedeelte van Zeeland. Water uit de beste bronnen in prachtige natuurgebieden. Het lijkt zo vanzelfsprekend, water uit de kraan, maar dat is het niet. De watervraag stijgt snel door onder andere bevolkingsgroei, economische ontwikkelingen en klimaatverandering. Om voldoende en betrouwbaar drinkwater in de toekomst veilig te stellen, kijken we daarom naar nieuwe, aanvullende bronnen.
Wat is brak grondwater?
Brak grondwater bevat een klein beetje zout en bevindt zich in Drongelen op een diepte van ongeveer 300 meter in een oude waterlaag die is ontstaan toen dit gebied nog zee was. Met omgekeerde osmose halen we het zout uit het water. Brabant Water past deze techniek voor het eerst toe en verzamelt zo ervaring voor mogelijke toekomstige toepassingen op grotere schaal.
Onderzoek naar de beste zuivering
In Drongelen wordt onderzocht hoe brak grondwater het beste kan worden omgezet in drinkwater. Op het terrein aan de Waarderweg is een tijdelijke loods geplaatst met testmaterialen, en er is een nieuwe put geboord om het brak water op te pompen. In de pilot worden twee zuiveringsmethoden onderzocht: één met zuurstof (aeroob) en één zonder zuurstof (anaeroob).
Inzicht in het lokale watersysteem
Om meer te leren over het gedrag van grondwater in de verschillende lagen, zijn waarnemingsputten geboord. Deze putten leveren geen water, maar geven inzicht in de stroming en samenstelling van het water in de ondergrond.