Er op uit voor een wandeling met de allerkleinste of met juist de wat grotere kinderen? Met uw partner? Alleen? Met de hond? Het kan allemaal. Onze opengestelde waterwingebieden lenen zich uitstekend voor een heerlijke wandeling door de Brabantse natuur. Speciaal voor u hebben we samen met lokale partijen verschillende wandelroutes uitgezet die u meenemen door onze prachtige, afwisselende natuurgebieden met onder andere bos, heide, slootjes en zandverstuiving. Ook zijn er in de verschillende gebieden veel dieren te vinden. Geniet in alle rust van de mooiste flora en fauna.

Onder de grond gebeurt iets bijzonders

Tijdens een wandeling door één van onze gebieden loopt u door bijzondere flora en fauna, maar ook onder uw voeten gebeurt iets bijzonders. U loopt letterlijk over de natuurlijke bronnen van Brabant Water. Van het grondwater, dat diep onder de grond zit, maken we betrouwbaar en gezond drinkwater. Op sommige plekken is het Brabantse grondwater meer dan 10.000 jaar oud en helemaal vrij van menselijke invloeden. Wandelen in 1 van onze waterwingebieden is werkelijk uniek.

Wandelgids

De bijzondere Brabantse natuur in onze waterwingebieden delen we graag met de inwoners van Brabant. Daarom is 85% van onze gebieden opengesteld voor recreanten en wandelaars en laten we zien waar ons water vandaan komt. Uiteraard gelden er wel strenge regels.

Samen met lokale partijen hebben we vier wandelroutes uitgezet en gebundeld in een wandelgids. Compleet met route-informatie en begeleidende foto’s en tal van weetjes over uw drinkwater en de natuur. Tijdens iedere wandeling vertellen we ook meer over het ontstaan van het gebied, de functie en over de bijzondere flora en fauna die u daar tegenkomt.

Van deze aanvullende informatie hebben we tevens audiobestanden gemaakt. U kiest wat u prettig vindt tijdens uw wandeling. In de gids vindt u tevens nog 7 aanvullende wandelroutes in populaire gebieden in Brabant.

Vier wandelroutes door waterwingebieden

In totaal hebben we vier prachtige en afwisselende wandelingen van 5 kilometer uitgezet in twee van onze waterwingebieden: twee routes in De Groote Heide in Heeze en twee routes in De Nulandse hei in Nuland.

Wandeltips

Wandelen is super eenvoudig. Maar ondanks dat wandelen eenvoudig is, is het wel handig om voordat u aan een wandeling begint aan het een en ander te denken. Om u op weg te helpen, hebben we enkele tips op een rijtje gezet.

Tip 1: Neem een camera mee

Voor welke wandeling u ook kiest: u ziet gegarandeerd veel mooie dingen. Dingen die de moeite waard zijn om op de gevoelige plaat vast te leggen. Prachtige natuur, unieke diersoorten. Allen even bijzonder. Let op: zorg voor een opgeladen batterij van uw camera of telefoon

Mooie foto’s gemaakt tijdens een wandeling door een van onze waterwingebieden? Deel ze met ons op sociale media met de hashtag #BrabantWaterNatuur.

Tip 2: Drink voldoende water

Voldoende water drinken is altijd belangrijk, maar zeker wanneer u gaat wandelen. Neem een herbruikbare fles gevuld met kraanwater mee. Goed voor uzelf én voor de natuur. Of check voor de wandeling of er in de buurt een watertappunt is om de fles weer bij te vullen.

Tip 3: Waterrijk gebied? Winterlaarzen aan of muggenspray mee

Wandelt u door waterrijk gebied? Of door gebied dat grote delen van het jaar erg nat is? Neem dan in de zomer muggenspray mee en doe in de winter laarzen aan (of waterdichte schoenen). Voor kinderen is er natuurlijk niks leukers dan lopen en stampen door water.

Tip 4: Een goede uitrusting is het halve werk

Een goede uitrusting draagt bij aan een prettige wandeling. Denk aan sportieve schoenen of stevige wandelschoenen. Maar ook aan comfortabele kleding en een rugzak waar uw spullen zoals uw camera, water en tussendoortje in kunt opbergen.

Tip 5: Zorg voor een opgeladen telefoon, neem een powerbank mee

U kunt uw telefoon gebruiken om te navigeren, een van onze audiobestanden te luisteren of te fotograferen. Maar u kunt hem ook gebruiken om hulp te vragen in geval van nood. Een telefoon is dus onmisbaar tijdens een wandeling. Zorg dat u hem op kunt laden wanneer dat nodig is. Neem dus ook een opgeladen powerbank mee.

Zorg voor de natuur

De natuurlijke bronnen van Brabant Water bevinden zich middenin de natuur. In totaal beheren wij 1.600 hectare prachtig natuurgebied. We kiezen er bewust voor extra goed voor de natuur te zorgen. Een natuurlijke omgeving heeft namelijk veel voordelen voor de waterkwaliteit.

In de natuur komen, in tegenstelling tot landbouw- of bewoond gebied, geen vreemde stoffen in de bodem en dus in het grondwater terecht. Daarnaast zorgt veel biodiversiteit voor een gezonde bodem, waarin zand- en kleilagen het water grotendeels al zuiveren.

 #BrabantWaterNatuur

Ook interessant

Meer lezen over