Een draai aan de douchekraan levert niet meer dan wat gedruppel op, de waterdruk bij VDL Laktechniek in Eindhoven is al jaren aan de lage kant. Maar als een inspecteur van de verzekeringsmaatschappij in het voorjaar van 2024 de brandslanghaspels afkeurt vanwege een waterdruk die dan écht te laag is, trekt bedrijfsleider Hans Maas aan de bel.

In de fabriek krijgen dagelijks honderden vrachtwagenonderdelen voor onder meer DAF, Volvo, Renault en Scania een beschermende coating door kataforese lakken (KTL) en poedercoating. Wat ongemak met kranen of douches hoort er misschien bij. Maar een onveilige situatie? Dat is geen optie.

Het mysterie van de lage waterdruk

VDL Laktechniek heeft eerder al buffervaten en een drukverhoger geïnstalleerd om problemen door lage waterdruk te voorkomen. De binneninstallatie functioneert daardoor vrijwel probleemloos. Maas vermoedt daarom dat de oorzaak buiten het bedrijf ligt. En neemt contact op met Brabant Water. Jack Jacobs, accountmanager middenverbruik van Brabant Water, bevestigt dit vermoeden na metingen met monteur Laurent. VDL Laktechniek heeft contractueel recht op 7 m³ water per uur. De meting blijft steken op slechts 6,1 m³ per uur.

De oorzaak? Een te krappe aansluiting van 19 millimeter op de hoofdleiding. Bovendien zorgt de verouderde aansluitmethode voor extra drukverlies bij toegenomen watergebruik in de omgeving. En dat bij elkaar zorgt voor onvoldoende water.

Simpele oplossing, groot effect

Brabant Water besluit een nieuwe aansluiting op de hoofdleiding te maken en plant de werkzaamheden zorgvuldig om het productieproces minimaal te verstoren. De oude aanboring met een doorlaat van 19 millimeter wordt door monteurs Alex en Kai vervangen door een nieuwe aanboring van bijna 40 millimeter op de hoofdleiding. Met succes. "De waterdruk is nu overal in de fabriek op niveau", constateert Maas tevreden.

"Deze aanpak bespaart niet alleen drinkwater, daardoor hebben we ook minder chemicaliën nodig voor het demineralisatieproces."

Hans Maas, bedrijfsleider VDL

Hemelwater zorgt voor duurzame besparing

De Eindhovense fabriek gebruikt jaarlijks circa 16.500 m³ drinkwater, waarvan zo'n 12.000 m³ als gedemineraliseerd water in de productiebaden. Als Maas tijdens het overleg de nieuwbouwplannen voor een fabriek in Hapert ter sprake brengt, ontstaat er een interessant gesprek.

Want de productie in de nieuwe fabriek zal verdrievoudigen. Net als het watergebruik. Watertechnoloog Amir Haidari ziet daar een kans: door hemelwater slim in te zetten voor de productie van gedemineraliseerd water, kan het bedrijf het drinkwatergebruik daar halveren. Een duurzamere keuze die zo ook nog eens tot lagere kosten leidt.

"Deze aanpak bespaart niet alleen drinkwater", vertelt Maas enthousiast. "Daardoor hebben we ook minder chemicaliën nodig voor het demineralisatieproces."

Verduurzaming door samenwerking

Een acuut probleem met brandslanghaspels groeit zo uit tot een duurzame toekomstvisie. "Dit toont de waarde van tijdige samenwerking tussen watergebruikers en experts", concludeert Maas. "Zo creëren we oplossingen waar iedereen beter van wordt. Zou het niet mooi zijn als we met z'n allen dit soort toevalligheden bewust opzoeken?"

Ook water besparen?

Veel van onze zakelijke klanten streven naar efficiëntere inzet van water. Minder inname, meer hergebruik én dus minder afvalwater lozen.

Weten wat de mogelijkheden zijn voor uw bedrijf? We denken graag met u mee!*

Zet nu de volgende stap met onze gratis Brabant Waterscan


 * Vanaf een watergebruik van meer dan 25.000 m³ per jaar.